ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові військові епідеміологи показали, як боротися з біотероризмом

|

26-27 квітня у Львові відбувся збір керівного складу державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства оборони України. Про це повідомляє Західний регіональний медіа-центр МО України (м.Львів).

У цьому всеукраїнському заході брали участь близько 20 лікарів-епідеміологів та санітарних лікарів Міністерства оборони України. Захід відбувся під керівництвом начальника санітарно-епідеміологічного управління Міністерства оборони України полковника медичної служби Олег Земцов.

Серед учасників зборів також були: головний епідеміолог МО України полковник медичної служби Михайло Усатов; начальник кафедри профілактичної медицини української військово-медичної академії професор, полковник медичної служби Андрій Кожукару; начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону полковник медичної служби Іван Гайда.

«Відповідно до порядку денного, збори було розподілено на два етапи, – розповів полковник медичної служби Олег Земцов. – У перший день, 26 квітня, учасники заходу обговорювали теоретичні питання реформування та розвитку санітарно-епідеміологічної галузі оборонного відомства. Зокрема, у цей день порушувалися питання перспектив реформування державної санітарно-епідеміологічної служби МОУ. Учасники зборів аналізували сучасні методи санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення особового складу Збройних Сил України і населення».

27 квітня учасники зборів взяли участь у проведенні тактико-спеціального навчання із особовим складом 28 санітарно-епідеміологічного загону МО України щодо індикації особливо небезпечних інфекцій та повної санітарної обробки цивільного населення у форматі підготовки служб негайного реагування до забезпечення чемпіонату з футболу «Євро 2012».

Заняття відбулися на базі однієї з військових частин Міністерства оборони України у Львові. Під час практичного виконання заходів, лікарі-епідеміологи спостерігали за тим, яким має бути порядок дій військовослужбовців та цивільних фахівців санітарно-епідеміологічного загону, у разі раптової біологічної атаки. В якості прикладу було розіграно ситуацію диверсії із застосуванням агресивних бактеріальних засобів у місці великого скупчення людей.

Відповідно до ситуаційного завдання, до командира 28 СЕЗ (регіонального) МО України – головного державного санітарного лікаря регіону полковника медичної служби Вадима Гондарука, звернулися представники МНС та МВС, з метою надання допомоги у визначенні походження (індикації) невідомої речовини (порошку білого кольору), виявленої під час одного з футбольних матчів.

У рапорті, який відповідно до сценарію отримав командир загону, було зазначено, що: «Під час проведення футбольного матчу у рамках чемпіонату «Євро-2012» на спортивному стадіоні у секторі №2 поміж рядів 14-15 було виявлено поліетиленовий пакет з білою речовиною, яка була частково розсипана поміж вказаних рядів від 6 до 25 місць. Сектор  очіплено, встановлене коло осіб, що , можливо, мали контакт з невідомою речовиною. Усі вони потребують проведення повної санітарної обробки».

Невідома речовина зібрана у контейнер та доставлена до лабораторії військової частини (28 СЕЗ МОУ) з метою проведення індикації.

Після отримання цієї інформації командир 28 СЕЗ МОУ віддав наказ про приведення у повну бойову готовність військовослужбовців та цивільного персоналу 28 СЕЗ МОУ.

З числа особового складу загону сформовано три мобільних групи. Перша – пересувна санітарно-епідеміологічна. Друга – епідеміологічна. Третя група проводила повну санітарну обробку контактних осіб.

Мобільні групи оснащені двома спец автомобілями на базі вантажівок ЗІЛ-131. Зокрема, епідеміологічна група розгорнула на майданчику, де проводилося тренування, рухому «Лабораторію польову медичну» (ЛМП), а група санітарної обробки – Дизенфекційно-душовий автомобіль (ДДА-3).

Після розгортання рухомої бази фахівці 28 СЕЗ МО України відпрацювали дії із проведення індикації бактеріальних засобів шляхом екстреного лабораторного дослідження доставлених зразків. Відповідно до результатів аналізів групою санітарної обробки було проведено повний цикл санації: термічна і рідинна обробка постраждалих, камерна обробка (дезінсекція) їхніх особистих речей, натільної білизни тощо.

На окремому навчальному місці були представлені сучасне лабораторне устаткування, яке використовується у повсякденній роботі фахівцями санітарно-епідеміологічних підрозділів Міністерства оборони України.

«На сьогодні в Україні функціонує 9 регіональних та територіальних загонів державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства оборони України, що розташовані у Києві, Одесі, Вінниці, Харкові, Севастополі, Житомирі, Миколаєві, Дніпропетровську та Симферополі, – говорить начальник 28 СЕЗ МО України полковник медичної служби Вадим Гондарук. –Завдання, які покладені на особовий склад цих підрозділів, передбачають виконання функцій від яких залежить не тільки безпека військових підрозділів, але й мирного населення. Зокрема, у липні – серпні 2008 року мобільні лабораторії 28 СЕЗ МО України діяли у районах найбільш постраждалих від стихійного лиха під час повені на Закарпатті, Прикарпатті, Буковині та Галичині. Медична допомога, яка своєчасно надавалася місцевому населенню, а також постійний контроль епідемічного та санітарного стану, експертиза продуктів харчування та води на зараженість біологічними агентами, дозволила утримати епідемічний поріг у межах норми. Тоді ми працювали пліч о пліч з нашими цивільними колегами. Допомагали їм у технічному плані, адже наші мобільні лабораторні комплекси можуть бути розгорнуті у будь-якому місці в рекордно короткі терміни».

Зі слів військового медика, польовий лабораторний комплекс військового санітарно-епідеміологічного загону, відповідно до нормативу, може бути розгорнутий у визначеній місцевості за півтори-дві години. Рухомі лабораторії оснащені сучасною технікою. Зокрема, на озброєнні у львівських військових епідеміологів є автоматичний мікробіологічний аналізатор «mini API» французького виробництва. Цей високотехнологічний пристрій призначено для ідентифікації мікроорганізмів та визначення їхньої чутливості до антибіотиків. Результати досліджень можна отримати вже за чотири години! Унікальні планшетні пластини на яких проходять біохімічні тести дозволяють досягти стовідсоткового результату. А значить – призначити постраждалій людині правильне лікування. Також, аналізатор заносить усі результати досліджень до бази даних. До слова, таких апаратів в Україні налічується не більше десятка.

Підбиваючи підсумки зборів, військові лікарі відзначили, що санітарно-епідеміологічні підрозділи Міністерства оборони України готові до виконання завдань за призначенням. А особовий склад 28 санітарно-епідеміологічного загону цього літа виконуватиме ще й додаткову місію – здійснюватиме підтримку служб негайного реагування, які забезпечуватимуть проведення матчів єврочемпіонату з футболу. І, за потреби, надаватиме необхідну допомогу. Тож «невидимий ворог людства» у вигляді бактерій та вірусів, отримає гідну відсіч.

 Фото: Західний регіональний медіа-центр МОУ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *