ОСТАННІ НОВИНИ

«Самопоміч» незаконно збирає досьє школярів - Кужелюк

|

20 квітня, всі директори шкіл отримали від районних відділів освіти вказівку роздати дітям отримані анкети з питаннями про їхній стан здоров’я. Заповнені батьками анкети школи мали здати до сьогоднішнього дня – 25 квітня.  Усе це відбувалось «під патронатом» Адміністрації міського голови. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив депутат ЛМР Юрій Кужелюк.
Як зазначив депутат, анкети роздавали в рамках проекту ГО «Самопоміч» «Здоров’я твоєї дитини».
«Мета начебто благородна – турбота про здоров’я дітей. Однак там є такі питання, про які має право знати тільки лікар, а не якась громадська організація, навіть якщо вона діє спільно із чиновниками ЛМР. Твердження що це – соціологічне дослідження не витримує жодної критики, оскільки:для виявлення тенденцій достатньо для Львова провести анкетування серед 1000-2000 респондентів, а не опрацьовувати масив у 67 000 анкет” – наголосив депутат.

За його словами, будь-яке соціологічне опитування апріорі передбачає анонімність і прізвище респондента фіксувати не можна навіть за його бажання, відтак Ю.Кужелюк припускає, що йде мова не про опитування для визначення тенденцій, а про створення бази даних на всіх учнів для невідомих цілей. “Можливо, для підняття упалого після транспортної реформи рейтингу міського голови. Бо інакше, чому програмою покращення здоров’я дітей займаються не професійні лікарі, а невідомі люди з громадської організації, які нічого спільного не мають ні з медициною, ні з педагогікою.? При чому тут взагалі громадська організація, яка по-суті не робить нічого, а лише отримує результат, бо всі дані збирає управління освіти? Чому цим питанням займається не управління охорони здоров’я, не гуманітарний департамент, а адміністрація міського голови, яка нічого спільного ні з педагогікою, ні з освітою не має? Для чого така поспішність – 5 днів?А як бути з захистом персональних даних та лікарської таємниці? Взагалі, яке право має будь-хто отримувати конфіденційні дані про здоров’я громадянина? І головне, чи переконані батьки, які довірливо записали в анкету прізвище своєї дитини, що ця інформація не попаде в брудні руки і чи ніхто не скористається нею в неблаговидних цілях? », – обурений депутат.
Як наголосив Ю. Кужелюк, основна підступність цієї  анкети полягає в тому, що вона розповсюджується через школу, якій батьки довіряють і заповнюють анкети, не задумуючись про можливі наслідки.
Депутат закликав батьків нікому не давати інформації про здоров’я своїх дітей: «Адже для сучасної влади немає нічого святого і заради самозбереження вона здатна на все. Чи знущання над львів’янами з транспортом не є реальним доказом цього? І тому діючу міську владу слід раз і назавжди відучити від подібного цинізму. І в першу чергу скоротити фінансування чиновників, які, очевидно, не знають чим зайнятися. Адже громадська робота – апріорі безоплатна».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *