ОСТАННІ НОВИНИ

Недоцільно виключати світову класику з курсу зарубіжної літератури - Хруставчук

|

Львівська обласна організація ВМГО «Молоді регіони» виступає проти виключення з навчальної програми із зарубіжної літератури для учнів 5-9-х класів творів світової класики. Про це заявив голова ЛОО ВМГО «Молоді регіони» Богдан Хруставчук, коментуючи відповідну ініціативу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

«Ми будемо звертатися у Міносвіти і від імені молоді Львівщини проситимемо не виключати з курсу зарубіжної літератури твори світової класики. На цих творах «виросли» наші батьки, на цих творах «зростало» наше покоління. «Маленький принц» Сент-Екзюпері навчив усіх нас відповідати за тих, кого ми приручили, цей твір не можна вивчати факультативно, він має бути основоположним у свідомості сучасних дітей», – переконаний Богдан Хруставчук.   

При цьому, за словами Б. Хруставчука, не потрібно забувати, що світ рухається вперед, з’являються нові класики і достойні для вивчення твори. «Проте включення у навчальний курс із зарубіжної літератури нових книг не має заперечувати вивчення класики. Діти повинні читати і повинні читати багато. Я переконаний, що сучасні школярі мають знати більше, аніж їхні батьки, учні повинні перевершувати своїх вчителів і рухатися вперед. Але це не означає, що сучасні діти не мають знати літературної класики, яка достойно виховала не одне покоління українців», – наголошує Богдан Хруставчук.

За його словами, більшість сучасних творів для дітей, таких, як ««Гаррі Поттер» Джоан Роулінг чи «Алхімік» Пауло Коельо, уже є розкрученими і популярними. «Прочитати про пригоди юного чарівника зможуть усі, адже на книжкових полицях багатьох українців ця книга займає особливе місце. Так, завдяки їй діти почали читати. Проте світова література – це не лише «Гаррі Поттер». Саме тому ми, «Молоді регіони» Львівщини, вважаємо, що діти повинні вчитися на класиці», – зазначає Богдан Хруставчук.

Нагадаємо, Міносвіти розробило нову програму із зарубіжної літератури для учнів 5-9-х класів, включивши туди сучасні літературні твори, у тому числі фентезі. Тепер діти будуть вивчати «Гаррі Поттера» і «Алхіміка» Пауло Коельо, а читати «Фауста» і «Божественну комедію» їм уже не потрібно. Крім того, з програми пропонують виключити «Маленького принца» Сент-Екзюпері, «Мауглі» Кіплінга, «Айвенго» Вальтера Скотта.

Фото: Flickr 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *