ОСТАННІ НОВИНИ

Колектори взялися вибивати компенсації за ДТП

|

Вітчизняні колектори, яких Рада планує заборонити, знайшли новий спосіб заробляти гроші – витягувати їх з винуватців ДТП, повідомили у Моторному страховому бюро. Найчастіше колектори беруться відшкодувати збитки, виплачені потерпілому страхкомпанією по КАСКО (страховка за побите “залізо”), якщо у винного немає поліса автоцивілки, або страховик з якоїсь причини відмовився його оплачувати, пише ТСН, посилаючись на інформацію газети “Сегодня”.

Тут все однозначно, адже винного в ДТП вже визначив суд і стягнути з нього збитки – справа техніки. Страхові компанії простіше найняти колекторів (комісійні доходять до половини боргу), ніж самій займатися веденням регресного позову проти фізособи, у якої може не виявитись грошей. Під “прес” колекторів можуть потрапити також пішоходи, які, наприклад, переходили вулицю у невстановленому місці, що призвело до ДТП і розбиття машини. Травми пішохода при цьому не знімають фінансової відповідальності. Навіть якщо необачний громадянин загинув під колесами машини, збитки перейдуть на спадкоємців. Вибивати борги з дорожніх служб колектори беруться неохоче, тільки якщо їх вина очевидна – відкритий люк, не позначені дорожні роботи, а не просто яма в асфальті.
За словами виконавчого директора Асоціації учасників колекторського бізнесу Артема Кучина, юридично все законно, бо мова йде не про покупку боргів, а про доручення їх стягнути на користь кредитора за винагороду, що передбачено Цивільним кодексом. Юрист Володимир Столітній каже, що суди в таких ситуаціях виносять рішення на користь кредитора, тому варто розрахуватися добровільно, та ще в розстрочку обійдеться дешевше – не треба платити судовий збір та за послуги держвиконавців (+10% суми боргу).
Зі свого боку адвокат Василь Мірошниченко, вважає що страховики і колектори порушують закон про захист персональної інформації. “Треба дивитися, чи передбачено в договорі страхування право передачі даних про боржника третій особі. Якщо не передбачено – можна подавати зустрічний позов”, – пояснив правозахисник. Як повідомлялось, у Верховній Раді наразі лежить законопроект, яким пропонується тимчасово заборонити діяльність колекторів до того часу, поки не будуть прописані правила їх роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *