ОСТАННІ НОВИНИ

До 100-ліття Пласту відкрили виставку пластових листівок

|

Учора, 2 березня, в меморіальному музеї Михайла Грушевського(м.Львів, вул. І.Франка 154) відбулося відкриття виставки пластових видань. Експонатами стали листівки видавництв пластової діаспори, посібники, співаники, підручні книжечки, довідники, періодика.

Серед експонатів найбільше представлені листівки з ілюстраціями відомого художника, пластуна сеньйора Едварда Козака. Найбільша з його серій присвячена 50-річчю УСС. В ній переважають малюнки – інтерпретації стрілецьких пісень. Е.Козак є також автором альбому карикатур на тему українського села та інших оригінальних робіт.

Цікавими є поштівки з роботами Захарясевич-Липи, Андрусіва, Наумко,  Сміх-Шатківського, Мироша, Їжакевича, Кучмака, та інших. На листівках ми бачимо Різдвяні, Великодні мотиви, зимові краєвиди, ікони, графіку на весняну тематику. Є також листівки-привітання із Днем матері, Різдвом та Великоднем.

Крім листівок, які пластуни отримали з діаспори, на виставці представлені картки зі збірки  відомого колекціонера Ярослава Лемика.

«Ця подія є унікальною, адже відбувається вперше в Україні. Та це чудовий перший крок для подальших масштабніших презентацій пластової історії в рік 100-ліття організації», – каже організатор виставки Софія Данилиха.

Експозиція діятиме з 2-го по 16-те березня.  Пластуни запрошують львів’ян  відвідати цю виставку, а також побувати на екскурсії в музеї Михайла Грушевського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *