ОСТАННІ НОВИНИ

Святкування новорічно-різдвяних свят: програма

|

Офіційно новорічно-різдвяні свята розпочалися у Львові з відкриття новорічної ялинки та Львівського Різдвяного ярмарку, на якому всім запропоновано безліч заходів – майстер-класи та виступи колективів. Однак, найбільше святкувань припадають в період з 1 до 15 січня, протягом якого безліч державних та релігійних свят. Місто в ці дні святкуватиме на повну, гарантують у прес-службі Львівської міськради.

Вже 6 січня на головній площі міста з’явиться традиційний Дідух. Святкова процесія розпочнеться від Ратуші о 12.00 год., і кожен охочий зможе долучитися до ходи. Використовуватися буде той же 6-метровий Дідух, що і минулого року.

7 січня, на Різдво, місць для святкувань стане значно більше. В Музеї народної архітектури та побуту розпочнеться фестиваль «Спалах Різдвяної звізди». Фестиваль відроджує традицію виготовлення великих Різдвяних звізд (1,5-2 м), які є головним символом Різдва. Відтак, тут можна буде стати учасником вертепних дійств, долучитися до гурту колядників.

«Ми всіх запрошуємо в цей день відвідати наше свято, де кожен зможе відчути себе не просто глядачем вертепів, але й бути активним учасником дійства», – закликала всіх організатор фестивалю «Спалах Різдвяної звізди» Надія Дзвоник.

В цей день з 13.30 до 16.30 год кожен з відвідувачів зможе приміряти на собі вертепні костюми та стати справжнім персонажем вертепу. Окрім того, відбудеться презентація традиційних Різдвяних звізд, які цього року брали участь в офіційному відкритті ялинки у Ватикані. Також кожна з тих звізд має свою неповторну історію, яку можна буде почути.

Продовжиться фестиваль 8 січня вже на центральних вулицях міста, коли відбудеться святкова хода звіздарів, колядників та учасників вертепного дійства, які запрезентують колекції Різдвяних звізд, які представляли у Ватикані на відкритті ялинки. Почнеться святкова хода о 14.00 год. від внутрішнього дворику Ратуші, і разом з Фестивалем вертепів, який розпочнеться в цей день, своїми веселощами звеселять центральні вулиці міста. Завершиться хода на площі перед Львівським національним академічним театром опери та балету ім. Соломії Крушельницької, де стоїть сцена. Щодо самого Фестивалю вертепів, то протягом 2 днів (8-9 січня) на цій сцені в центрі міста вони показуватимуть свої сценки з народження Ісуса Христа.

«На цій сцені виступатимуть дитячі, професійні та аматорські колективи, які зголосилися до участі. Ми і зараз приймаємо заявки на участь. До нас навіть приїде вертеп з Тернополя», – зазначив начальник управління культури Андрій Вороновський.

Для того, щоб взяти участь у святковій ході та виступити на сцені біля Оперного театру, необхідно заповнити аплікаційну форму та надіслати на e-mail [email protected], та копію на [email protected].

Три дні, з 7 до 9 січня, поки у Львові триватиме святкування Різдва, важливою подією початку року стане V міський фестиваль «Свято Пампуха», під час якого буде встановлено рекорд Ґіннеса.

«Зараз ведуться переговори з представниками цієї поважної організації, і вони мають навідати нас», – розповів організатор свята Андрій Сидор.

Який саме буде встановлений рекорд – ще невідомо, але те, що він буде грандіозний у своєму плані, та доволі смачний – це однозначно. Мабуть, це буде створення величезного панно з пампушків з логотипом Львова.

Окрім можливості скуштувати безліч пампухів з різноманітною начинкою (вишня, мак, варення), гостей свята чекають різноманітні конкурси: конкурс пампухоїдів, конкурс господинь. Окрім того, на чемних та не дуже львів’ян та гостей міста чекатимуть ангели та чорти.

«Формат цього фестивалю – родинне свято. Ми запрошуємо до нас всіх львів’ян та гостей міста, всіх тих, хто хоче відсвяткувати це світле і добре свято в родинному колі, співаючи разом колядки та смакуючи пампухами», – зазначив організатор фестивалю Андрій Сидор.

Також 7 січня у Храмі Пресвятої Євхаристії (пл. Музейна, 3) розпочнеться Різдвяний фестиваль «Велика коляда», який стане вже тринадцятим за час його проведення. Цьогоріч у фестивалі візьмуть участь хорові, автентичні, фольклорні, духові та інструментальні колективи. Сам же фестиваль має на меті глибше пізнання та популяризацію різдвяних традицій з усіх куточків України, саме тому організатори заохочують учасників до виконання колядок, щедрівок, віншувань та інших різдвяних творів Гуцульщини.

«Ми запросили колективи зі всієї України, тому наш фестиваль має максимальне географічне представлення України. В нас є навіть колектив з Донецької області», – розповіла голова оргкомітету ХІІІ Різдвяного фестивалю «Велика коляда» Ірина Мельник.

Загалом у фестивалі візьмуть участь 82 колективи, які кожного дня, з 7 до 29 січня, виступатимуть зі своїми творами. 15, 22 січня відбудуться гала-концерти фольклорних та дитячих колективів. Апогеєм фестивалю стане заключний гала-концерт, який відбудеться 29 січня, під час якого лунатимуть колядки у виконанні зведеного хору найкращих колективів фестивалю.

13-14 січня колядувати в сучасній обробці у «Хмільний дім Роберта Домса» запрошує «Рок коляда». На цей раз вона триватиме 2 дні. У перший день фестивалю виступлять: «КораЛЛі» (Івано-Франківськ), «Ґорґішелі» (Львів), «Курбаси» (Львів); «Cherry band» (Львів); у другий день – «Тарасова ніч» (Львів), «Йорий Клоц» (Львів), «Zapaska» (Кам’янець-Подільський) та «ДримбаДаДзиґа» (Київ)

Завершать всі офіційні святкування 19 січня, на свято Водохрестя, коли представники різних християнських конфесій разом освятять воду для громади міста.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *