ОСТАННІ НОВИНИ

За новорічний стіл українцям доведеться викласти півтори тисячі гривень

|

В середньому півтори тисячі гривень треба буде викласти українській родині, щоби спорядити новорічний стіл. Такий прогноз озвучила керівник аналітичного відділу консалтингової агенції “ААА” Марія Колесник у ефірі “Ера ФМ”.

“Новорічний стіл може коштувати від 500-800 гривень до необмеженої кінцевої суми, залежно від заможності родини. В середньому, його можна накрити за 1,5-2,5 тисячі гривень, якщо ви святкуєте вдома, а родина налічує три особи”, – сказала вона. За її словами, найбільше подорожчали горілчані вироби та цукерки.

“На це є об`єктивні причини. У нас на горілчані вироби вводилися додаткові акцизи, зростала ціна спирту для виробників. Тому горілка дорожчала упродовж року, й збільшення ціни на неї не пов`язане з новорічними святами. Те ж саме можна сказати про цукерки, без яких жоден новорічний стіл не обійдеться. Вони в середньому подорожчали на 25-30%. Основна причина – у світі дорожчали какао-боби, основна сировина для шоколаду. Крім того, якщо не брати 2-3 місяці нового врожаю, в Україні був дорогий цукор”, – наголосила експерт.

Колесник розповіла, що ціни на інгредієнти для олів`є змінилися різнонаправлено. “Овочі цього року не подорожчали, а навіть суттєво подешевшали у порівняні з минулим роком. Можна говорити навіть про двократне зниження цін. Подешевшали вони через вельми великий врожай, їх забирають в аграріїв нижче за собівартість. Якщо казати про майонез, то молочна продукція весь час поступово дорожчає. Це пов`язано зі скороченням молочного виробництва та поголів`я худоби. Але казати про стрімке подорожчання нема. А от яйця подорожчали суттєво, причому напередодні свят. Це відбувається кожного року, особливо перед Пасхою та Різдвом. Сьогодні яйця подорожчали десь на 2-3 гривні на десятку”, – зауважила вона.

Крім того, як зауважила Колесник, подорожчало м`ясо. “Пік цін припав на літо, оскільки зросли закупівельні ціни на свиней у живій вазі. Відповідно, вони зросли практично удвічі у порівнянні із січнем минулого року. Якщо у січні закупівля йшла на рівні 13-14 гривень за кілограм живої ваги, то влітку вона вже була вищою за 20 гривень. Вже наприкінці літа все це відбилося на цінах у роздрібних мережах. Оскільки подорожчала свинина, люди почали переорієнтовуватися на більш дешеву курятину. Вона після цього за умов подорожчання собівартості виробництва теж подорожчала. Але у вересні відбулася корекція, і ціни почали знижуватися через завезення імпортної партії”, – сказала експерт.

 

Gazeta.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *