ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівщини вшанували пам`ять членів ОУН, розстріляних на Кортумовій горі

Львівський портал

|

25 листопада 2011 року на Кортумовій горі у Львові (біля Янівського цвинтаря) відбулися заходи із вшанування пам’яті членів ОУН, розстріляних нацистами у листопаді 1942 року. У заходах взяли участь депутати Львівської обласної ради Андрій Холявка та Юрій Зірченко, представники ветеранських громадських організацій, пластуни та учні двох львівських шкіл -№№ 33 і 44. Про це повідомили у прес-службі ЛОР.

На могилі українських націоналістів запалили свічки, поклали вінки та квіти та взяли участь у панахиді.

“У такі самі листопадові дні 1942 року на цих львівських пагорбах пролилася українська кров, – сказав у своєму виступі Андрій Холявка. – Гестапо розстріляло 28 членів ОУН, серед них – міністра лісів в уряді Ярослава Стецька Андрія П’ясецького. Коли читаєш про ті події, з’являється відчуття, що окупанти свідомо намагалися знищити найкращих.

П`ясецький змалечку ріс свідомим українцем. Був активним пластуном, відмінним студентом, твердим націоналістом. Ті, хто знав його, згадували, що це була надзвичайно скромна людина, ідеаліст з великим серцем.

П’ясецький присвятив життя українським лісам. Його наукові праці про карпатські ліси, які були написані у 30-ті, актуальні і досі. Саме оборона карпатський лісів від хижацького вирубування нацистами стала причиною арешту гестапівцями і подальшого розстрілу.

Тут були розстріляні німцями і тут лежать молоді українці-націоналісти. В листопаді 1942 року вони віддали все, що могли для того, щоб Україна жила”.

Інші промовці також наголошували на тому, що ми повинні зберігати пам`ять про цих людей.  

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *