ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати виступили проти переділу ринку перевезень - Хомицький

Львівський портал

|

Сьогодщнішнє рішення міської ради, яким скасовано Положення про порядок проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування іикликане тим, що виконкм ухвалив цей документ з порушеннями закону і воно сприяло переділу ринку перевезень у місті. Про це повідомив журналістам голова комісії з питань економічної політики, підприємництва, інвестицій та зовнішніх відносин Львівської міської ради Андрій Хомицький.

За його словами, деякі посадовці виконавчих органів Львівської міської ради мають упереджене ставлення до визначення перевізників на автобусних маршрутах загального користування міста Львова, а комісія завжди виступала і виступатиме за рівність усіх підприємців та за створення чітких, прозорих умов конкуренції, при якій повинен визначатись кращий.

Голова комісії наголошує, що саме конкурентні умови, які мали б бути створені для підприємців усіма виконавчими органами Львівської міської ради, мали б на меті основне – визначити найкращих перевізників, які б якомога якісніше надавали щоденні послуги із перевезення пасажирів.

Проте, каже Андрій Хомицький, відбувається банальний перерозподіл ринку автомобільних перевезень й переможцями хочуть визначити тих перевізників, котрих потрібно. Тобто своїх.

Андрій Хомицький нагадує, що 23 вересня цього року виконавчим комітетом Львівської міської ради прийнято Рішення №855 , яким затверджено Положення про порядок проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування. Проте дане рішення виконком прийняв із порушенням Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

 

При прийнятті рішень виконавчим комітетом не дотримано ст. 9, 12, 13 ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», тобто не було офіційно оприлюднено проекту положення про порядок проведення конкурсу, та його аналізу до прийняття його виконкомом у спосіб та формі, передбаченій законом. А також саме рішення виконкому мало б обов’язково бути оприлюднене в місцевих друкованих засобах масової інформації.

Насправді, розповідає далі голова комісії, це лише одна із підстав для скасування цього рішення. Саме тому 10 листопада депутати Львівської міської ради під час сесійного засідання за поданням Андрія Хомицького і скасували рішення виконавчого комітету та зобов’язали Львівську міську раду привести рішення виконкому у відповідність до вимог чинного українського законодавства.

Однак Львівський міський голова Андрій Садовий 15 листопада всупереч вимогам депутатів наклав вето на дану ухвалу та висловив до неї свої зауваження.

«Та враховуючи, що зауваження міського голови не були змістовними та у певній своїй частині підтверджували правоту депутатів при скасуванні рішення, депутати Львівської міської ради 24 листопада подолали вето Андрія Садового», – розповідає Андрій Хомицький. 

Дані дії депутати приймають з метою забезпечення розвитку конкуренції на ринку пасажирських перевезень, а також можливості обговорення порядку проведення конкурсу з визначення перевізників на маршрутах загального користування безпосередньо мешканцями Львова.

Разом з тим, на думку Андрія Хомицького, існує упереджене ставлення деяких посадовців виконавчих органів Львівської міської ради до визначення майбутніх переможців даного конкурсу. Також є інформація про те, що Положення про порядок проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування приймають в угоду певним перевізникам, нехтуючи інтересами усіх господарюючих суб’єктів, що діють на ринку пасажирських перевезень.

«Наша комісія завжди виступала і буде виступати і надалі за рівність усіх підприємців міста, за можливість їх роботи у конкурентних умовах, котрі мають створювати посадові особи Львівської міської ради. Зважаючи на те, як кулуарно і поспіхом та з яким напором ухвалювалось це рішення виконавчого комітету міської ради, складається враження, що відбувається банальний перерозподіл ринку перевезень та учасники і переможці конкурсу відомі заздалегідь. А ті підприємці, які «не подобаються» виконавчим органам влади – у програшній ситуації. Повторюсь ще раз – умови повинні бути рівними для усіх», – каже голова постійної комісії з питань економічної політики, підприємництва, інвестицій та зовнішніх відносин Львівської міської ради Андрій Хомицький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *