ОСТАННІ НОВИНИ

Азаров лякає аптеки позбавленням ліцензій у разі завищення торговельної надбавки на ліки

Львівський портал

|

Прем`єр-міністр Микола Азаров виступає за позбавлення ліцензій аптек, які будуть завищувати торговельні надбавки на ліки.

Про це він сказав на нараді з питань ринку лікарських засобів.

“Цільові перевірки, які робилися з нашої ініціативи, показали, що роздрібні мережі в порушення чинного законодавства встановлюють завищені торговельні націнки на деякі ліки… при дозволених від 10% до 25% завищують до 40%. За наявності хоча б 1 такого факту треба негайно позбавляти ліцензій! Повинна бути жорстка боротьба із цим. Одна справа, коли на якийсь товар завищили ціну, а інша справа – на життєво необхідні ліки. Ось ніякої поблажливості не повинно бути. Це, як один товариш сказав, “грабують жебраків на паперті”, – сказав Азаров.

Він зазначив, що всі, хто причетний до цього процесу, у першу чергу контролюючі органи, повинні в таких випадках поводитися досить жорстко.

При цьому прем`єр зазначив, що, наприклад, знає на особистому досвіді, що одні з ліків зараз коштують 1 600 гривень, а коштували 600 гривень.

“Що змінилося? Валюта начебто б стабільна, курс стабільний, так чому продається так дорого препарат?” – сказав Азаров.

Він зазначив, що доручав Державній службі з лікарських засобів перевірити цей факт, на що голова Держслужби ліків Олексій Соловйов зазначив, що в ході перевірки дійсно встановлено завищення аптекою торговельної надбавки.

Азаров поцікавився, чи позбавлена ліцензії ця аптека, на що Соловйов повідомив, що в законодавстві немає механізму, що передбачає позбавлення ліцензії за подібні порушення.

“Терміново підготуйте пропозиції для внесення змін, щоб при встановленні такого факту – перевищення оптової надбавки – негайне позбавлення ліцензій”, – сказав у відповідь на цю інформацію Азаров.

Крім того, прем`єр зазначив, що у зв`язку з тим, що законодавчо не регулюється торговельна надбавка на ліки, деякі компанії завищують митну вартість ліків, зокрема, Азаров навів як приклад те, що один з білоруських препаратів у Білорусі коштує близько 11 гривень (в еквіваленті), а в Україну ввозиться за вартістю 111 гривень.

Крім того, прем`єр уважає, що необхідно підтримувати розвиток вітчизняного фармацевтичного виробництва.

Азаров нагадав, що нещодавно відвідував фармацевтичний завод “Дарниця” і підкреслив, що за 3-4 роки в Україні необхідно, щоб працювали як мінімум 5 подібних заводів.

Як повідомляло агентство, Азаров розраховує, що протягом 3-4 років частка лікарських засобів вітчизняного виробництва на ринку становитиме 60-70%.

Станом на липень в Україні працювало 118 виробників ліків.

В 1 півріччі 2011 року реалізація лікарських препаратів збільшилася на 5,5%, або на 30 млн упаковок до 580 млн упаковок на 11 млрд гривень порівняно з аналогічним періодом 2010 року.

Українські Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *