ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відзначать річницю Листопадового чину

Львівський портал

|

1 листопада у Львові відзначать 93-ю річницю Листопадового чину та проголошення ЗУНР. Саме в цей день вперше над нашою Ратушею замайорів синьо-жовтий прапор. Відтак завтра у нашому місті відбудеться низка заходів на відзначення цієї події. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Розпочнеться відзначення о 8.00 год., коли на пл. Ринок (біля входу у Ратушу) представники ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» проведуть театралізоване військово-історичне дійство «Легіонер».

О 13.30 год. від Львівського національного університету ім. І. Франка розпочнеться похід колони до Янівського кладовища для вшанування пам’яті загиблих. Колона йтиме за маршрутом: вул. Листопадового чину – вул. І. Огієнка – вул. Т. Шевченка.

Марш-похід на вшанування загиблих пластунів під час дій 1 листопада 1918 року за тим самим маршрутом о 17.00 год. організовує Національна скаутська організація України «Пласт» (станиця Львів).

О 20.00 год. на площі перед Львівським національним університетом ім. І. Франка та на вул. Листопадового Чину буде утворений ланцюг з лампадок, пам’яті героїв Листопадового чину.

Довідка

Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання) – військовий переворот, організований в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців в Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (перейменованої згодом на Західноукраїнську народну республіку) на території, на яку вона претендувала. В результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення сусідньої Польщі, яка розв`язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *