ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові цього року надано 6,2 млн. грн. соціальних допомог на дітей, які перебувають під опікою

Львівський портал

|

За різними оцінками, сьогодні в Україні проживає близько 100 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У Львові ж на обліку в управлінні соціального захисту Львівської міської ради є понад 350 дітей, які перебувають під опікою і піклуванням. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Як поінформували в управлінні соціального захисту ЛМР, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, призначається особам, визначеним в установленому порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування, якщо середньомісячний розмір одержуваних на дитину аліментів і пенсії за попередні шість календарних місяців не перевищує суми кратній двом прожитковим мінімумам, встановленого для дитини відповідного віку.

Допомога не призначається у разі перебування дитини на повному державному утриманні.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між двома встановленими прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів і пенсії за попередні шість календарних місяців.

За 9 місяців 2011 року сума профінансованої допомоги з державного бюджету становить майже 6,2 млн.грн. Кількість одержувачів цієї допомоги, станом на початок жовтня поточного року становила 326 осіб.

Відповідно до ст.24 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2011 рік» ,затверджено такі розміри прожиткових мінімумів:

– дітей віком до 6 років: з 1 жовтня – 853 грн., з 1 грудня – 870 грн.;

– дітей віком від 6 до 18 років: з 1 жовтня – 1022 грн., з 1 грудня – 1042 грн.

Перелік документів необхідних для оформлення допомоги:

Заява опікуна чи піклувальника;

Копія рішення про встановлення опіки чи піклування;

Копія свідоцтва про народження дитини;

Довідка з місця проживання заявника про склад сім`ї (для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням і є вихованцями дитячих навчальних закладів, що фінансуються не за рахунок бюджетних  коштів, – видана органом реєстрації довідка, у якій зазначаються  статус  дитячого  навчального закладу і за які кошти він фінансується, а також підтверджується факт перебування у ньому дітей);

Довідка про місячні розміри аліментів і пенсії, що одержує на дитину опікун чи піклувальник (у разі одержання дитиною пенсії довідку видають органи праці та соціального захисту населення).

«Якщо опікун  чи  піклувальник  проживає  за місцем проживання дитини, яка перебуває під його опікою чи  піклуванням,  подається довідка,  видана органом праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації опікуна чи  піклувальника про те, що він не перебуває на обліку як  одержувач  допомоги  на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням,  і  не  одержує  зазначеної допомоги», – зазначила начальник відділу піль, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту Леся Дронь.

Рішення про призначення державної допомоги (про відмову в її наданні) приймається протягом десяти календарних днів.

Слід зазначити, що окрім згаданих допомог, ця категорія з числа дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування має ще й інші соціальні гарантії у вигляді муніципальної субсидії та відшкодування заборгованості за житлово-комунальні послуги, які надаються з бюджету м. Львова.

Довідка

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»,  до дітей-сиріт відносяться діти, в яких померли чи загинули батьки; до дітей, позбавлених   батьківського   піклування,  відносяться діти,  які залишилися без піклування батьків  у  зв`язку  з  позбавленням  їх батьківських   прав,   відібранням   у батьків  без  позбавлення батьківських прав,  визнанням  батьків  безвісно  відсутніми  або недієздатними, оголошенням їх померлими,  відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та  перебуванням  їх  під  вартою  на  час слідства,  розшуком  їх  органами  внутрішніх справ,  пов`язаним з ухиленням від сплати аліментів та відсутністю  відомостей  про  їх місцезнаходження,  тривалою  хворобою батьків,  яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов`язки,  а  також  підкинуті  діти, батьки  яких  невідомі,  діти,  від  яких  відмовилися батьки,  та безпритульні діти.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *