ОСТАННІ НОВИНИ

Модернізація ЖКГ коштує 700 мільярдів гривень

Львівський портал

|

Повномасштабна модернізація ЖКГ України можлива лише з залученням приватного капіталу. Таку думку висловив у своїй статті для DT.UA міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

«На реалізацію проектів з модернізації систем у сфері ЖКГ необхідно понад 700 млрд грн … Ніякі бюджетні програми (хоча ми й будемо за них боротися) не зможуть забезпечити навіть 1% інвестиційної потреби комунальних підприємств.  Наше головне завдання — створення сприятливих умов для бізнесу в ідеології Закону України «Про державно-приватне партнерство». Ми розуміємо, що майбутнє ЖКГ — це нормальний рентабельний бізнес у сфері життєзабезпечення», — упевнений міністр.

Головною метою такого партнерства має стати модернізація підприємств, що дозволить їм вийти на беззбитковість, вважає А. Близнюк.

«Рівень доходів наших співгромадян не дозволяє в один момент підняти тарифи до економічно обгрунтованого рівня. За нашими розрахунками, на це необхідно принаймні три-чотири роки. За цей період ми повинні домогтися зростання рівня доходів населення, вирішити питання технічного переозброєння галузі і поступово вийти на рентабельну роботу комунальних підприємств», — пише А. Близнюк.

Він також пообіцяв, що активну участь у фінансуванні модернізації ЖКГ візьме також і бюджет.

«Зі свого боку, ми підготували бюджетний запит не на один мільярд гривень. Він містить у собі субвенції на покриття різниці в тарифах і перекидання води у маловодні регіони. У середньому по півмільярда хочемо спрямувати на програми розвитку систем тепло- і водопостачання, ремонт ліфтового господарства, підтримку ОСББ, у тому числі й на перший капітальний ремонт, на реалізацію програми передачі в комунальну власність гуртожитків, встановлення приладів обліку», — пише міністр.

У своїй статті міністр наводить дані про те, що з теплових мереж загальною протяжністю майже 33 тисяч кілометрів близько 15% – старі. Чверть житлових будинків (24,1%) – 1961-1970-х років побудови, 25,1% – 1946-1960-х, а понад 16% – ще старші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *