40-літровий бідон із документами УПА передано історикам

Львівський портал

|

Таємне листування командування УПА, звіти Українського Червоного Хреста, списки вояків УПА та хроніки цілих сотень — документи повстанського архіву 1941—1950 років, котрі були знайдені цього літа на Львівщині передано до Архіву Центру досліджень визвольного руху. Після реставрації цей архів буде доступний науковцям. Про це повідомили у прес-службі Центру досліджень визвольного руху.
Архів було знайдено в 40-літровому бідоні, закопаному в землю на 80 см. Бідон не був добре законсервований, що наштовхнуло дослідників на припущення про те, що документи ховали люди, які потрапили в оточення. Версію переховування архіву під час бойових дій підтверджують і залишки гільз, знайдені поряд.
«За попередніми оцінками, архів містить понад тисячу документів періоду 1941—1950 років. Це підпільні друковані видання, вишкільні матеріали, описи боїв, хроніки, накази та оперативні звіти відділів УПА на Львівщині: Тактичних відтинків “Розточчя” та “Климів” Воєнної округи “Буг” та підпілля Сокальсько-Равської округи ОУН. Також є документи Служби безпеки ОУН, звіти Українського Червоного Хреста, некрологи, внутрішнє підпільне діловодство (господарські звіти, облік харчів, взуття, обмундирування)», — розповів директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.
Голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В’ятрович зауважив, що більш як півстоліття тому ці документи клали в землю з надією, що їх знайдуть у незалежній Україні, і вони відкриють факти про боротьбу УПА та ОУН. «Ці сподівання  виправдалися: нині все частіше чуємо про віднайдення упівських архівів. Проте повстанці ніколи не очікували, що проплачена людською кров’ю правда стане предметом торгу. Продані на аукціонах архіви розпорошуються і знову зникають на десятиліття — тепер у сховках колекціонерів», – зазначив Володимир В’ятрович.
«Нині маємо інший випадок, — підкреслив науковець, — коли знайдений архів потрапляє до рук істориків, в Архів Центру досліджень визвольного руху. Унікальні документи про боротьбу УПА на Львівщині збережуть для науки, ляжуть в основу книг, будуть доступні усім зацікавленим».
Один із документів, наприклад за рік і два місяці (травень 1945 — липень 1946 року), подає інформацію про 952-х повстанців. «Це безцінне джерело для встановлення фактичних імен та місця і обставин загибелі стрільців УПА, долі яких здебільшого до сьогодні залишаються невідомими», — зауважив В’ятрович.
Руслан Забілий доповнив: «У цьому архіві є чимало “грипсів” — таємного (часто шифрованого) листування командування УПА. Наприклад, збереглися листи підлеглих до командира ВО “Буг” Василя Левковича — “Вороного”».
Історики відзначили, що стан збереженості документів різний: від поганого до задовільного, загалом на архів чекає реставрація, після чого він буде впорядкований, описаний та оцифрований. Фахівці оцінюють, що реставраційно-консерваційні роботи, опис та оцифровування триватимуть близько року, після чого документи буду доступні в Архіві Центру досліджень визвольного руху в цифровому та оригінальному вигляді.
Нагадаємо, що Центр досліджень визвольного руху — це незалежна неурядова дослідницька установа, заснована 2002 року, вивчає питання історії ОУН, УПА та дисидентського руху, доступу до архівів радянського періоду, досвіду посткомуністичних країн Східної та Центральної Європи в подоланні наслідків тоталітаризму. Архів ЦДВР містить унікальні документальні, усні, речові, фото- та відеосвідчення про визвольний рух, які опрацьовуються науковцями. За час діяльності Центру вийшло 39 видань та підготовлено 5 експозиційних проектів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *