ОСТАННІ НОВИНИ

У Шевченківському гаю реставрують хату з села Либохори

Львівський портал

|

У Музеї народної архітектури та побуту (вул. Чернеча Гора,1) реставрують історичні об’єкти. Цього разу предметом спільної роботи українських та норвезьких майстрів стала хата з села Либохори. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Співпраця у ревіталізації об’єктів історичної спадщини відбувається у Львові вже не вперше. Цього року норвезькі майстри вже приїжджали до Львова, тоді вони займалися реставрацією хати з села Мшанець. На сьогодні вона вже практично завершена. Залишилися незначні оздоблювальні роботи всередині будівлі.

«Свого часу фондом ревіталізації, Львівською міською радою, управлінням культури, департаментом гуманітарної політики із залученням нашого Музею був написаний проект про ревіталізацію колекції нашого музею. Експертами в цьому проекті були обрані норвежці, так як Норвегія є одним з основних і найбільших культурологічних донорів у всьому світі», – розповів керівник Музею народної архітектури та побуту Іван Косачевич.

Особливістю в реставраційних роботах є необхідність дотримання всіх умов обробки деревини, який застосовували при будівництві хати. Адже, як зазначив директор музею Майхауген в Лілехамері Гауте Якобсон, деревина, яка оброблена технікою, занадто швидко висихає, просідає, і через неї об’єкт реставрації необхідно буде невдовзі знов ремонтувати, в той час як при дотримані всіх історичних особливостей будівля зможе простояти значно довше. Саме тому зараз при реставрації хати з села Либохори майстри використовують сокири, ручні рубанки.

Окрім того, особливістю співпраці з норвезькою стороною є те, що львівські майстри пройшли низку навчань, і відтепер зможуть самостійно проводити реставрації у Музеї. «До робіт не допускалися треті сторони, все проводилося без жодних посередників. Але наші майстри не лише навчаються в норвежців, але й самі їх навчають. Для норвезької делегації є цікавим досвід виконання деяких будівельних особливостей нашого краю, особливо що стосується перекриття дахів соломою», – сказав І.Косачевич.

Як повідомив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів, цього року від норвезького уряду місто отримало 350 тис. грн на Шевченківський гай. «Вже є певні домовленості, що наступного року фінансування буде продовжуватися у більшому масштабі», – додав він.

Наступним об’єктом реставрації в Музеї, яким займуться українські і норвезькі майстри, стане церква з Чернівців. Її обрала Рада Музею. Причиною її незадовільного стану в Музеї називають те, що під час транспортування і складання її, робочі допустили помилок, які привели до погіршення стану церкви.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *