ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відбудеться святковий концерт до річниці ЗУНР

Львівський портал

|

Сьогодні, 28 жовтня, о 16.00 год. у МПК ім. Гната Хоткевича відбудеться святковий концерт з нагоди річниці ЗУНР. Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Участь у концерті візьмуть відомі українські колективи: капела бандуристів «Карпати», муніципальний хор «Гомін», актор театру ім. М. Заньковецької Роман Біль, вокально-хореографічний ансамбль «Галичина», народний театр «Під мостом», бардівський дует (м. Стрий). Вхід вільний.

Кінець жовтня – початок листопада 1918 року є знаковими для української державності. 19 жовтня 1918 р. Українська народна Рада проголосила Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Було вирішено виробити демократичну конституцію та обрано президента Української Національної Ради, яким став Євген Петрушевич.

31 жовтня 1918 р. у Львові стало відомо про приїзд до міста Польської ліквідаційної комісії (створена 28 жовтня 1918 р. у Кракові), яка мала перебрати від австрійського намісника владу над Галичиною – і включити її до складу Польщі. УНРада поставила перед австрійським урядом питання про передачу їй всієї повноти влади у Галичині та Буковині. Проте австрійський намісник Галичини генерал К. Гуйн відповів категоричною відмовою. Тоді на вечірньому засіданні УГВС (Українського Генерального Військового Комісаріату) 31 жовтня 1918 р. було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом. Відтак після цього у Львові відбувся Листопадовий чин: з 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. стрілецькі частини, очолювані сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у місті (крім залізничного вокзалу, що стало однієї з помилок і причиною втрати Львова).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *