ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати заборонять дівчатам виходити заміж у 16 років?

Львівський портал

|

Народні депутати України Микола Томенко, Віктор Корж, Євген Суслов, та Олена Боднаренко пропонують Верховній Раді встановити одинаковий шлюбний вік для чоловіків та жінок на рівні 18 років. Про це говориться в законопроекті №8588 “Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо підвищення рівня мінімального шлюбного віку), текст якого є в розпорядженні УНН.
 

Зокрема, законотворці пропонують понизити мінімальний шлюбний вік в Україні, але не більше ніж на два роки (до 16 років) і лише у виняткових випадках.

Парламентарі наголошують, що з точки зору готовності до сімейного життя за критеріями фізичної, моральної та соціальної зрілості і жінки і чоловіки повинні мати рівні права на санкціонований вступ до шлюбу.

Також депутати нагадують, що Україна у 1991 році приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, більшість статей якої вже мають відображення у національному законодавстві, однак певні рекомендації Комітету ООН з прав дитини до цього часу залишаються врахованими лише частково.

Зокрема, Комітет вважає дискримінаційною норму чинного законодавства щодо різниці у мінімальному шлюбному віці: для чоловіків – 18 років, для жінок – 17 років.

Депутати апелюють до Конвенції ООН про права дитини, де встановлено, що людина перебуває у дитячому віці до досягнення нею 18 років, коли вона досягає фізичної, інтелектуальної і психічної зрілості.

Як прогнозують автори законопроекту, в результаті прийняття вищезгаданого законопроекту буде удосконалено українське законодавство в частині шлюбних відносин та виконано рекомендації Комітету ООН з прав дитини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *