ОСТАННІ НОВИНИ

Європарламент хоче бачити Тимошенко на наступних виборах

Львівський портал

|

Європарламент більшістю голосів схвалив резолюцію щодо України на сесії у Страсбурзі, повідомляє BBC. Серед основних пунктів резолюції згадується забезпечення чесного, прозорого та неупередженого апеляційного процесу для колишнього прем`єр-міністра Юлії Тимошенко. А також можливість для неї повноцінно брати участь у політичних процесах, як зараз, так і під час наступних виборів.

“Європарламент наполягає на тому, що Юлії Тимошенко має бути дозволено користуватися її правом на повну участь у політичному процесі як зараз, так і під час майбутніх виборів в Україні”, – говориться в документі.

Крім того, європарламентарі наполягають на перегляді норм Кримінального кодексу, що залишилися Україні у спадок від радянських часів з метою приведення їх у відповідність до європейських та міжнародних стандартів.

Також в документі висловлюється “відверта стурбованість з приводу затримання колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та інших подібних випадків, без оголошення вироку в суді”. Депутати вважають, що всі судові справи проти колишніх та нинішніх високопосадовців мають проводитися відповідно до європейських стандартів справедливості, неупередженості, прозорості та незалежності.

“Якщо питання засудження Юлії Тимошенко не буде вирішено це поставить під загрозу укладення Угоди про асоціацію та її ратифікацію, штовхаючи країну ще далі від втілення своєї європейської перспективи; (Європарламент, – ред.) висловлює свою стурбованість з приводу деяких ознак зниження демократичних свобод, а також можливої практики використання державних установ для партійних цілей та політичної помсти”, – відзначається в резолюції.

Депутати виразили занепокоєння з приводу погіршення свободи ЗМІ та плюралізму в Україні та закликали владу вжити всіх необхідних заходів для захисту ЗМІ.

Прикметно, що резолюція стосовно України об`єднала всі основні групи депутатів Європарламенту, в тому числі і ті, хто підтримував протилежні “політичні табори” в Україні. Депутати Групи народних партій, традиційно дружньої до української опозиції, і члени Прогресивного Альянсу соціалістів та демократів, що підписали меморандум про співпрацю з українською Партією регіонів, тепер мають стосовно України спільну точку зору.

ВВС, РБК-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *