ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські та харківські учені написали «Історію Візантії»

Львівський портал

|

26 жовтня  у львівській книгарні “Є”  презентовано підручник для студентів  вишів “Історія Візантії. Вступ  до візантиністики” (вид-во “Апріорі”). Про це йдеться в повідомленні книгарні. Книга стала – результатом спільних зусиль харківських і львівських фахівців: Леонтія Войтовича, Андрія Домановського, Назара Козака, Ігоря Лиля, Миколи Мельника, Сергія Сорочана, Олега Файди. Редактором книжки виступив завідувач кафедри історії середніх віків та візантиністики історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Леонтій Войтович.

Варто вказати на те, що, що це перший підручник з історії  Візантії, написаний українськими фахівцями (саме фахівцями, а не випадковими  авторами, які могли бути спеціалістами  навіть не зі споріднених галузей). Один з авторів книжки, львівський історик Ігор Лильо наголосив, що Україні важливо мати власний погляд на минувшину Візантії — країни, що мала величезний вплив, зокрема, й нашу історію. Досі цей погляд не був ані артикульований, ані навіть як слід вироблений.  

Україна мала свій центр візантиністів, який гуртувався навколо Київської духовної академії (діяльність цього центру досліджував, зокрема, і львівський історик Олег Файда). На жаль, праця вчених не була  завершена, оскільки майже всі вони були репресовані. Ті ж, хто залишились, змушені були перейти до студій з історії мистецтва — ця галузь уважалась більш “благонадійною”.

Підручник висвітлює виникнення, розвиток, розквіт  і падіння Візантійської імперії, формування візантійської співдружності  націй, історію візантійської церкви, культури та мистецтва, економіку, щоденне  життя й менталітет візантійців. Увагу приділено також зв`язкам Візантії та Русі. Розділ “Додатки” містить, зокрема, історію публікацій писемних джерел з історії Візантії, нарис розвитку світової візантиністики, статтю про візантознавство на українських теренах — від ХІХ ст. до сучасності, перелік візантійських грошових одиниць і одиниць вимірів та їхніх еквівалентів, термінологічний словник. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *