ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного тижня Львівщина відзначить 200-річчя з дня народження Шашкевича

Львівський портал

|

Наступного тижня у Львівській області розпочнуться заходи до 200-річного ювілею з народження видатного письменника та громадського діяча Маркіяна Шашкевича. Як інформує прес-служба Львівської ОДА, про підготовку до святкування йшлося вчора на нараді в обласній адміністрації.

Заступник начальника головного управління з питань внутрішньої політики, преси та інформації Львівської облдержадміністрації Ірина Романів зазначила, що 28 жовтня запланована участь обласної делегації в урочистостях з нагоди відзначення 100-річчя відкриття «шашкевичівки» та 20-річчя відродження української школи імені М.Шашкевича в м. Перемишль (Республіка Польща).

А вже 4 листопада відбудеться Урочиста академія з нагоди 200-річчя від Дня народження  М.Шашкевича в Львівському національному академічному театрі опери та балету  імені Соломії Крушельницької.
5 листопада буде відслужений Молебень біля пам’ятника М.Шашкевичу та відбудеться свічкова хода від пам’ятника М.Шашкевичу до могили М.Шашкевича на Личаківському кладовищі за участю семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа та громадськості, після чого відбудеться чин панахиди на могилі М. Шашкевича на Личаківському кладовищі.
6 листопада відбудеться покладання квітів до пам’ятника М. Шашкевичу та буде відслужено Архієрейську Божественну Літургію в соборі Святого Юра.
8 листопада відбудеться відкриття музею М.Шашкевича в с. Нестаничі Радехівського району, а 13 листопада – відкриття пам’ятника М.Шашкевичу та музею-садиби М.Шашкевича в с. Новосілки Буського району.
Маркіян Семенович Шашкевич народився 6 листопада 1811р. в с. Підліссі, Золочівського повіту в Галичині, в сім`ї священика. Учився спочатку в гімназії у м. Бережанах, а з 1829р. — у Львівській семінарії. В час перебування в семінарії Шашкевич розпочав свою творчу діяльність; тоді ж він організував літературний гурток молоді. Перші твори Шашкевича з`явилися в збірнику «Русалка Дністровая» (1837).

Перу М. Шашкевича, крім ряду поезій, належить кілька прозаїчних творів. Найвизначніший з них — казка «Олена», високо оцінена Іваном Франком.

Маркіян Шашкевич був одним з поетів «Руської трійці», організатором цього гуртка і невтомним культурним діячем. Крім поезій і прозових творів, йому належать переклади на українську мову сербських народних пісень, віршів чеських і польських поетів.

Помер Маркіян Шашкевич 7 червня 1843 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *