ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні можливий лівійський варіант, припускає історик

Львівський портал

|

Зараз з’явилося покоління молодих українців, які є освіченими, але у них катастрофічно бракує можливостей реалізувати себе. Якщо ти не син Януковича або не дочка Тимошенко, то твій шанс у цій країні дуже малий. Тому є два варіанти – або ти з цієї країни виїжджаєш (дуже поширене явище) або радикалізуєшся, що також ми бачимо. Але для визначення характеру майбутньої революції ті фактори не є вирішальним. У цій ситуації вирішальною є поведінка влада.

Таку думку висловив професор УКУ, історик Ярослав Грицак 25 жовтня на телеканалі «ТВІ», повідомляє Інформаційний центр УКУ. 

«Українська влада втратила інстинкт самозбереження і не бачить далі, як на місяць-два, – вважає історик. – Правилом української політики є те, що партія при владі рано чи пізно програє. Раніше від влади відходили спокійно. Зараз за те, що ти програв, тебе можуть посадити. Тому владу бояться віддати».

Ярослав Грицак припускає – якщо українська влада втратить інстинкт самозбереження і почне поводитися, як режим Каддафі, тоді в Україні можливий лівійський варіант: «Мене така перспектива лякає. Подібні страхи були і в арабських революціях, там теж була освічена молодь і диктаторський режим, але ці революції минули відносно мирно».

На питання журналіста, яка ж роль інтелектуалів у ситуації, що склалася в Україні, Ярослав Грицак відповів: «Інтелектуали усюди є маргінальними, їх ніде не люблять. Але вони повинні давати інтелектуальні розв’язки. Українська інтелігенція цього не виконала, тому що не побачила важливості процесу над Юлією Тимошенко. А це був процес не просто над екс-прем’єром, а над майбутнім існування опозиції в Україні. Тут інтелектуали програють. Вони чітко не формулювали своєї позиції, бо не розуміють важливості таких речей», – підсумував історик.  

У цьому випадку професор УКУ радить подивитися на історичні паралелі. «Поразки є неминучими, усі проходили через них, але питання, як ставитися до поразки – як до причини для сварки чи як до шансу виконати домашнє завдання: що ми зробили неправильно і що можемо запропонувати? Українські інтелігенти схожі на поганого учня, який не хоче робити домашнього завдання, натомість вони сваряться і  шукають внутрішнього та зовнішнього ворога», – зазначив історик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *