ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні у Львові відкривають виставку чеського плаката

Львівський портал

|

Виставка чеського плаката відкривається сьогодні у львівському Музеї етнографії та художнього промислу. Про це йдеться в повідомленні Генерального консульства Чехії у Львові.

Виставка складається з двох частин:

  1. Виставка чеського плакату зі збірки Музею етнографії та художнього промислу (виставка триватиме до кінця 2011 року)

  2. Виставка чеського кіноплакату з 1960-1970 років (виставка триватиме до 15 листопада 2011р.)

Як зазначено у повідомленні, чеський плакат зі збірки Музею етнографії та художнього промислу охоплює культурний, мистецький, політичний, економічний та суспільний простір Чехословаччини кінця ХІХ – першої третини ХХ ст., пропагуючи певні ідеї поміж широкого загалу як у великих містах, так і в малих містечках зрозумілою та доступною усім мистецькою мовою. Тематика його надзвичайно широка. Це реклама мистецьких закладів, художніх, етнографічних, освітніх виставок, книжкових видань, лотерей, злетів товариства «Сокіл».

 Натомість чеський кіноплакат з колекції Моравської галереї у Брні вперше представлений в Україні за ініціативою Генерального консульства Чеської республіки у Львові колекцією відомих художніх кіноплакатів 60-их рр. – золотого часу в історії чеського кіноплакату були шістдесяті роки.

 Завдяки Карлу Ваці, Карлу Тайсігу, Ріхарду Фремунду, Їржі Балкару, Зденьку Ціглеру, Мілану Григару, Бедржіху Длоугему, Зденьку Палцру, у другій половині 60-их років Йозефу Вилетялу, Ользі Вилетялові-Полачковій, Їржі Ратгоускему, Карлу Махалці, Каї Саудку та багатьом іншим, плакат відійшов від реалістичної описовості та став яскравим мистецьким феноменом доби, естетичним самовираженням творчих починань митців.

У вільній атмосфері Празької весни чеський кіноплакат супроводжував успіх нової хвилі у чеському кінематографі, який тоді отримав два Оскари (Ельмар Клос та Ян Кадар за фільм „Магазин на головній вулиці” ,1965 та Їржі Мензель за філм „Поїзди особливого призначення”, 1966). Міжнародний успіх чеських кінорежисерів знаходив відголосок і у діяльності творців кіноафіш, які знаходились під впливом структурної абстракції, леттризму, оп-арту, поп-арту, пізніше імажинативного та психоделічного мистецтва, сецесії та сюрреалізму. Чеський кіноплакат 60-их років відійшов від свого первісного інформативного призначення та став незалежною творчою художньою інтерпретацією фільму, що своїми колажами та фотомонтажем співвідноситься з мовою кінематографу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *