ОСТАННІ НОВИНИ

Через поганий почерк лікарів гинуть 25% пацієнтів?

Львівський портал

|

Бернська університетська клініка Inselspital нещодавно опублікувала в журналі “BMC Health Services Research” результати свого дослідження про те, що більшість лікарів дійсно мають огидний почерк, пише MEDdaily.

У 52% досліджених випадків почерк, яким були написані медичні рецепти, був відверто поганий, а в 4% випадків – просто нечитабельний. Швейцарці не вважають цю особливість лікарів позитивним явищем, адже з 200 смертельних випадків унаслідок невірного призначення медикаментів, 25% пов`язані через нерозбірливість рецептів. Навіть президент Федерації швейцарських лікарів Жак Аллер зізнався, що його почерк скоріше нагадує давньоєгипетські ієрогліфи, ніж латинський алфавіт.

Неправильний прийом ліків стає серйозною причиною смертності госпіталізованих пацієнтів. Медики з Берна проаналізували помилки при виписуванні рецептів від руки за один місяць 2005 року (узявши архівні дані). Рецепти аналізувалися на предмет розбірливості почерку з метою встановлення коефіцієнта негативного впливу поганого почерку на помилки в процесі обробки рецепту. Результати показали помилки в 65 з 1934 досліджених випадків (3,5%). Цілком імовірно, що хоча б частина допущених помилок пов`язана з нерозбірливим почерком лікарів. Однак дослідження не встановило чітких причинно-наслідкових зв`язків між нерозбірливим почерком і лікарською помилкою.

Автори дослідження прийшли до висновку, що єдина можливість збільшити рівень безпеки рецептурного процесу – перевести документацію клініки в електронний вигляд. Програма під назвою eMedX здатна не тільки усунути помилки, пов`язані з поганим почерком, а й перевірити правильне дозування запропонованого медикаменту, розповів керівник проекту Хендрік Кохлоф. Він зазначив, що за допомогою програми можна уникнути можливого небажаної або небезпечної взаємодії двох або більше медикаментів.

 Gazeta.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *