ОСТАННІ НОВИНИ

Львів може залишитися без світла і потонути у смітті

Львівський портал

|

Вчорашнє скасування квартплати більшістю міської ради може мати важкі наслідки для житлового сектора та комунальної господарки. До такого висновку прийшли учасники засідання міської комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

“Після вчорашнього рішення міської ради склалася ситуація, коли є загроза безпеці людей та життєдіяльності міської господарки” – зазначив очільник комісії, перший заступник міського голови Олег Синютка.

Як зазначив, в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Володимир Олійник, загроза полягає в тому, що місто не зможе провадити розрахунки за вивезення сміття та за інші роботи, пов`язані з ЛКП. Також можуть без освітлення залишитися житлові будинки і прибудинкові території. Ще одна проблема — робота ліфтів, адже оплата за їх користування також надходить із квартплати. Водночас може виникнути проблема з роботою комунальних аварійних служб, бо з ними не буде як розрахуватися за виконані роботи.

А крім того, ЛКП не матимуть чим платити двірникам за прибирання, адже ці кошти находять саме із квартирної плати, яку платять мешканці. Відтак комунальники будуть радитися, як вийти з колізії — зарплатню нема чим платити і змушувати людей працювати задарма теж ніхто не буде. А крім того, невиплата зарплатні — це кримінальна відповідальність.

З огляду на це О.Синютка попросив звернутися до “Львівобленерго”, що врегулювати ситуацію з подачею електрики у місця загального користування в житлових будинках та біля них, бо “відсутність світла стає першим поштовхом до зростання злочинності”.

Перший заступник міського голови заявив, що рішення ради не відповідає ані чинному законодавству, ані здоровому глузду, а ухвалене спеціально, щоби розбурхати ситуацію в місті. “Але ми не можемо залишити місто без прибирання та вивозу сміття” – заявив він.

Учасники засідання комісії вирішили звернутися до прокуратури з листом, в якому просити цей орган дати правову оцінку цій ухвалі. Як зазначила після засідання начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич, у міській раді сподіваються, що прокуратура ще сьогодні зреагує на ухвалу. “Можливе внесення протесту на цю ухвалу, або протесту з одночасним поданням до суду. Це зупиняє дію ухвали” – наголосила вона.

Також під час засідання комісії було ухвалене рішення розробити пропозиції щодо компенсації міським комунальним підприємствам різниці у тарифах за квартплату, адже згідно з чинним законодавством, тариф не може бути збитковий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *