ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові не хочуть, аби на студентах тестували новозбудовані стадіони

Львівський портал

|

У Львові не хочуть, аби на студентах тестували новозбудовані стадіони

Голова фракції «Фронт змін» у Львівській міській раді Михайло Хміль під час сьогоднішнього пленарного засідання сесії ЛМР виступив із заявою, в якій застерігає від можливих випробувань новозбудованого стадіону на львівських студентах.

«29 жовтня у Львові заплановано відкриття та презентацію стадіону, збудованого до проведення чемпіонату з футболу ЄВРО-2012. Однак є надзвичайно тривожна інформація у контексті планування цього дійства. Виявляється, що вказівками Міністерства освіти та науки, молоді та спорту, скерованими до керівників ВНЗ, передбачалося залучення студентської молоді до проведення так званих “тестових заходів” на території стадіону НСК «Олімпійський»», – зазначив М.Хміль.

Розшифровуючи термін “тестові заходи”, Михайло Хміль пояснив, що керівники ВНЗ, грубо порушуючи чинне законодавство, “загнали” студентство на стадіон, де будівельники спостерігали, чи під тиском присутніх студентів, не впадуть глядацькі трибуни. На підтвердження своїх слів, депутат зачитав лист за підписом першого заступника Міністра освіти і науки, молоді та спорту України до ректорів вищих навчальних закладів:

 «від 14.09.11 № 1/9-698
                    Керівникам вищих навчальних закладів
                    (за списком)
З метою належної організації проведення церемоній офіційного відкриття НСК «Олімпійський» і проведення футбольного товариського матчу збірних України та Німеччини 11 листопада 2011 року на території стадіону планується проведення тестових заходів відповідно до вимог УЕФА.
Враховуючи вищезазначене, просимо забезпечити присутність  на НСК «Олімпійський» студентів, які будуть виконувати роль глядачів, відповідно до додатку».

Порівнюючи з минулим, Михайло Хміль зауважив, що настільки зневажливе трактування власного народу годі знайти навіть у варварські часи. Так, у Греції у місця масових зборів перевірялись наступним чином – заганялося стадо худоби, а будівельник гарантував – якщо з нею щось трапиться, то він покриє господарю витрати. У Римі для цього використовували рабів. В Радянському Союзі на Московський міст спочатку закотили вантажівки, які вели забудовники, а потім автобуси з робітниками. “В Україні ж “первыми болельщиками стали студенты-добровольцы и курсанты столичных вузов. На первые три мероприятия пустили 3, 5 и 8 тис. посетителей”, – зацитував керівник партійної організації столичне видання www.golosua.com.

Михайло Хміль розповів, що київським студентам пропонувалося на стадіоні пострибати на стільцях, нібито випробовуючи їх міцність, насправді ж будівельники спостерігали за різними секторами, оцінюючи надійність трибун. Водночас він пригадав про  минулорічну трагедію у Бразилії, де відбулось падіння глядацької трибуни, позаминулого року подібна трагедія мала місце у Перу.

У коментарі журналістам М.Хміль зазначив, що його заява є застереженням, адресованим передусім до ректорів львівських вузів, а також самим студентам. «Ця заява – це крок на випередження, звертаємося до керівників вузів про недопущення у Львові подібної до київської ситуації. Також наголошуємо студентам, аби вони не давали згоди стати «живим м’ясом», не йшли під примусом на тестування міцності конструкцій», – наголосив він.

Також Голова депутатської фракції “Фронт Змін” повідомив, що представники партії підготували звернення до Генпрокуратури, з вимогою перевірити законність дій на київському стадіоні й притягнути до відповідальності осіб, що задумали подібні тестування.

М.Хміль закликав депутатів підтримати його звернення до чинної влади з метою недопущення у Львові ганебної практики, застосованої під час відкриття НСК «Олімпійський» та не допустити до можливих загроз для нашої молоді. Наприкінці пленарного засідання 75 депутатів віддали свої голоси на підтримку заяви.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *