ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині постане пам`ятник крайовому провідникові ОУН

Львівський портал

|

Пам`ятник крайовому провідникові ОУН Володимиру Тимчієві (Лопатиському) та його трьом бойовим побратимам постане наприкінці жовтня у рідному селі провідника Грабовці, що біля Стрия. Про це йшлося сьогодні під час прес-конференції.

Як повідомив екс-міський голова Львова Василь Шпіцер, монумент зводять  до сторіччя від дня народження Володимира Тимчія сільська громада Грабовця та родина провідника за допомогою меценатів.

В.Шпіцер розповів, що початкова ідея полягає в тому, щоби встановити у Грабовці меморіальну таблицю та пізніше вона переросла у монумент.

Пам`ятник віддзеркалює останні миті життя В.Тимчія та трьох його побратимів –  Зеновії Левицької, Микити Опришка та Теодора Оленьчака. Вони стоять плечима один до одного на камінному постаменті заввишки 4 метри. Як відомо, у бою з військами НКВД четверо ОУНівців підірвати себе гранатами, щоби не потрапити до рук ворога.

Автором пам’ятника став скульптор Ярема Мисько.

Урочистості з нагоди відкриття монумента пройдуть 30 жовтня в селі Грабовець Стрийського району. Монумент постане неподалік від будинку, в якому народився В.Тимчій.

В.Тимчій народився 28 жовтня 1911 року. З червня 1939 по лютий 1940 був крайовим провідником ОУН. На даній посаді Тимчій-Лопатинський зміцнював і розширював організацію, сприяв створенню загонів самооборони, які проявили себе у вересні 1939 при захисті місцевого населення від мародерства і звірств польської армії та поліції.

Тимчій-Лопатинський був одним із творців революційної ОУН у 1940 році. У кінці лютого Володимир Тимчій разом із Зенею Левицькою, Микитою Опришком та Теодором Оленьчаком повертався в Україну з наміром підняти постання проти більшовицьких загарбників. Після переходу кордону їх помітили чекісти-прикордонники і почали переслідування. В селі Устиянові (повіт Устрики Долішні) відбувся бій і, щоб не опинитися живими в руках НКВД, хоробра четвірка підірвала себе гранатою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *