ОСТАННІ НОВИНИ

У четвер на сесії депутати прийматимуть Комплексну стратегію розвитку

Львівський портал

|

Львів розробив свою Стратегію розвитку. Як зазначив в.о. голови правління Інституту міста Олександр Кобзарев, в місті досі не було жодного документу такого масштабу, як Стратегія розвитку, інформує прес-служба Львівської міськради.

«Розробляючи Комплексну стратегію розвитку міста, ми хотіли створити не стратегію розвитку в баченні якоїсь окремої групи, а суспільно підтриману Стратегію розвитку міста, яка буде враховувати бачення різних кіл громади: громадських лідерів, посадовців, депутатів, підприємців, представників культури та наукових установ і, звичайно, мешканців. Зараз жодне велике місто Європейського Союзу не розвивається без стратегії. Хочемо ми, чи не хочемо, а всі міста є учасниками глобальної конкуренції за інвестиційні ресурси, за туристичні потоки, за інтелектуальні ресурси і навіть за мешканців, які сьогодні більш схильні до міграції, ніж коли-небудь раніше. Тому пришвидшений розвиток міст – це сувора необхідність для забезпечення життя міста в довгостроковій перспективі. При цьому всі міста розуміють, що муніципалітети мають відносно обмежені ресурси і дуже багато напрямків, які потрібно розвивати. А якісно розвиватися неможливо, не визначивши для себе пріоритету. Саме цим і займається Стратегія. Адже Стратегія це не лише план, це узгоджений напрямок дій, тобто те, до чого ми прагнемо.

Ми використали деякі новації, які є досить розповсюдженими в ЄС, але майже не використовуються в Україні. Наприклад, домінуючим розумінням є те, що «стратегія – це план» і це абсолютно вірно і супер-ефективно при плануванні розвитку в умовах відносно стабільних внутрішніх і зовнішніх факторів. Але такий підхід дає збої, коли має справу зі складними системами і нестабільним зовнішнім середовищем. Місто власне і є такою системою, а наше зовнішнє середовище змінюється надзвичайно швидко, адже Україна знаходиться  в процесі трансформації соціально-економічних, політичних і навіть ціннісних моделей від «радянських» до «загальноєвропейських». План доведеться постійно змінювати і тому його цінність втрачається. Натомість, розуміння стратегії, як узгодженого напрямку і принципів дій дозволяє нам адаптовувати короткотермінові галузеві плани при збереженні загального напрямку розвитку», – роз’яснив в.о. голови правління Інституту міста Олександр Кобзарев.

Нагадаємо, у четвер, 20 жовтня, на сесії Львівської міської ради буде розглядатись проект «Комплексної стратегії розвитку Львова» на 2025 рік, який розробив Інститут міста. Проект пройшов громадські обговорення та погодження депутатських комісій. Мета цього документу – це об`єднати всі зусилля в єдиний напрям узгодження розвитку Львова.

До слова, Стратегія Львова на 2025 рік передбачає три основні пріоритети:

Якість життя у місті: «Місто, в якому комфортно жити, навчатися, працювати та гостювати»;

Якість ведення бізнесу: «Розвинута конкурентоздатна та інноваційна економіка»;

Захист та підтримка національних, культурних та освітніх традицій: «Твердиня національних цінностей. Місто традицій, знань, культури, туризму та спорту».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *