ОСТАННІ НОВИНИ

Щороку міліція затримує понад мільйон українців

Львівський портал

|

В Україні щороку затримують, заарештовують чи відправляють до місць обмеження волі понад мільйон осіб. Про це свідчить моніторинг, проведений уповноваженим із прав людини Ніни Карпачової.

Моніторинг показав, що більшість із цих людей, перебуваючи в райвідділку чи за ґратами, зазнала катувань або нелюдського поводження. Як зазначає голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман, немає ніяких серйозних перешкод для створення національного превентивного механізму найближчим часом, окрім бажання чи небажання чинної влади.

У свою чергу омбудсман України Ніна Карпачова заявляє: 6 років тому Україна ратифікувала факультативний протокол Конвенції проти катувань, а отже, зобов’язалася створити систему попередження тортур.

«Від того часу національний превентивний механізм в Україні не сформований. Втім, країна досягнула чималого поступу в захисті прав ув’язнених і затриманих завдяки роботі правозахисників, та деякі кроки влади можуть ці успіхи нанівець», – заявляє Карпачова.

«Раніше правоохоронцям за тортури призначалося умовне покарання або з відтермінуванням. Зараз кожен другий, обвинувачений у катуваннях, отримує реальний термін. Також ми запропонували норму закону, яка передбачає за такі злочини санкції – до 12 років позбавлення волі чи довічного ув’язнення. Вона діяла, аж поки парламент зробив крок назад: зі статті вивели цю норму, яка, до речі, відповідає конвенції із запобігання катуванням», – сказала Карпачова.

Як повідомляли «Коментарі», протягом року в Україні регулярно повідомлялося про катування та жорстоке побиття затриманих представниками правоохоронних органів. У більшості випадків міліція не несе жодної відповідальності за подібні порушення. Однак на початку вересня у Криму було засуджено 3 співробітників Бахчисарайського райвідділу міліції за перевищення своїх повноважень та вибивання зізнань з людей шляхом катувань.

Коментарі, Радіо Свобода

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *