ОСТАННІ НОВИНИ

Експерт пропонує девальвацію гривні для утримання експорту

Львівський портал

|

Україні, ймовірно, необхідно здійснити керовану девальвацію гривні для збереження експортних позицій. Таку думку висловив колишній міністр економіки Віктор Суслов у ефірі Першого ділового каналу.

“Ймовірно, треба було б йти на деяку керовану девальвацію гривні по відношенню до долара. Загострюється ситуація в основній експортній галузі – продажу металу. Росія за останній місяць знизила курс рубля щодо долара на 16%. Інша країна, яка експортує метал, Туреччина – на 11%. Вони підвищують конкурентоспроможність своїх експортних металургійних підприємств, намагаються зміцнитися на зарубіжних ринках. Ефективність українського експорту буде знижуватися. Якщо будуть втрачені основні експортні ринки по металу, утримати гривню буде неможливо, тому що зменшаться валютні надходження. Крім того, Україна має негативний торговий баланс. Так, девальвація – не найкращий метод. Але вона практично неминуча”, – сказав він.

За його словами, високі темпи інфляції в Україні за стабільного курсу національної валюти призводять до посилення імпорту.

“Багато політиків заявляють, що гривня у нас стабільна як ніколи. Але треба розуміти, що ціни ростуть, інфляція в країні йде, цього року вона буде не менше 10%. А чим вищі темпи інфляції за стабільного валютного курсу, тим вища ефективність імпорту. І виходить, що економічна політика зводиться до політики запозичень з метою оплати імпортних товарів. Перспективи в такої політики немає”, – зазначив Суслов.

Екс-міністр також закликав прорахувати всі потенційні ризики при створенні зони вільної торгівлі з Європейським союзом.

“Прагнення зараз входити в Зону вільної торгівлі без відпрацювання всієї економічної частини в плані конкурентоспроможності української економіки попередньо приводить до висновків про те, вийти з на європейські ринки з високотехнологічною продукцією неможливо – економіка Україна неконкурентоспроможна в порівнянні з економіками більшості європейських країн.Тому прогнозують, що різко збільшиться імпорт, додаткових складнощів зазнає ціла низка галузей української економіки. Не треба з цим поспішати, треба знову і знову прорахувати ситуацію”, – зазначив Суслов.

Gazeta.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *