Депутати Львівщини вимагають зупинити корупцію, закладену в змінах до Закону "Про державні закупівлі"

Львівський портал

|

18 жовтня на сесії Львівської обласної ради депутати ухвалили звернення до Президента України, Верховної Ради України та генерального прокурора України про ситуацію, що склалась із прийняттям Верховною Радою України законопроекту № 7532. Про це інформує прес-служба ЛОР.

У зверненні йдеться:

«17 травня 2011 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону про державні закупівлі. Законопроект № 7532 передбачає тінізацію мільярдів гривень через виведення держпідприємств з-під дії закону, збільшення можливостей застосування процедур у єдиного учасника за кошти державного і місцевих бюджетів та численні винятки із загального порядку закупівель.

Усупереч європейській практиці надання максимальної прозорості при використанні бюджетних коштів законопроект № 7532 зменшує вимоги до оприлюднення інформації про проведені тендери.

Однак найгіршою новелою, яка може стати петлею на шиї всіх розпорядників бюджетних коштів, є наміри творців законопроекту № 7532 страхувати державні закупівлі. А в одному з читань пропонувалося навіть створити окремий банк, через якого мали б здійснювати всі операції з коштами державного та місцевих бюджетів. Це означає, по суті, реінкарнацію сумновідомої Тендерної палати України без погодження у вигляді офіційного хабара, з якою у 2006 – 2007 роках неможливо було провести жодної державної закупівлі. Прізвища творців таких злочинних схем давно відомі, однак навіть зі зміною влади в Україні вони чомусь залишаються недосяжними для правоохоронних органів.

Львівська обласна рада засуджує чергову спробу парламентської більшості організувати новий виток крадіжок бюджетних коштів та закликає парламент прислухатися нарешті до експертів з громадських і міжнародних організацій з цього питання. Депутати Львівської обласної ради закликають генерального прокурора України провести об’єктивне розслідування процесу прийняття законопроекту № 7532 та покарати нарешті спритників,  що мають намір запровадити тендерні схеми та отримувати “відкати”. Водночас Львівська обласна рада нагадує Президентові України про його обов’язок бути гарантом Конституції України та вимагає вжити всіх заходів, щоб зупинити корупцію,  закладену в прийнятих змінах до Закону “Про державні закупівлі”.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *