ОСТАННІ НОВИНИ

Банкіри обійдуть заборону на валютні кредити?

Львівський портал

|

Банкіри знайшли спосіб обійти заборону на зміну умов кредитування в односторонньому порядку і почали активно видавати довгострокові кредити з плаваючою ставкою. Про зміни ставки клієнта повинні повідомляти в письмовому вигляді за 15 днів до набрання чинності нових ставок.

Закон N3795-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг” надав банкам право підвищувати плаваючу ставку і зобов`язав знижувати її за певних обставин, пише Комерсант-Україна.

Разом з тим активно видавати позики з плаваючою ставкою банки почали ще близько року тому, відразу ж після поновлення кредитування. Вони пішли на цей крок, оскільки застосування фіксованих ставок було ускладненим. Ще в грудні 2008 року парламент в законі “Про банки і банківську діяльність” прописав заборону кредитним установам в односторонньому порядку збільшувати кредитні ставки і знижувати депозитні.

Така заборона вийшла після масового перегляду умов договорів і підвищення вартості кредитів без врахування думки позичальників. З того часу включення в договір пункту про можливість односторонньої зміни ставки або інших платежів, передбачених договором або графіком погашення боргу, вважається недійсним.

Плаваюча ставка дозволяє обійти ці жорсткі правила. Її в основному використовують банки з іноземним капіталом. Спектр використання такої ставки практично безмежний, але поки її застосовують при довгострокових кредитах. Нові умови кредитування банки пропонують і корпоративним клієнтам, наприклад, при фінансуванні технічної модернізації та інфраструктурних проектів.

Позичальникам не варто сподіватися, що вони відчують коливання вартості депозитів, оскільки багато банків змінюють плаваючу ставку щороку. “Ставка за чинним договором переглядається раз на рік, тому клієнти знають, на що розраховувати і на що орієнтуватися. Незабаром всі банки перейдуть на таку систему перегляду відсоткової ставки за кредитами”, – говорить начальник управління масового ринку “Укрсоцбанку” Любов Сироватська.

Банкіри стверджують, що позичальникові варто брати кредит з плаваючою процентною ставкою, тому що на даний момент вона нижча фіксованої, і щомісячний платіж, відповідно, менший, проте в майбутньому все може виявитися навпаки.

Але плаваюча ставка – досить ризиковий інструмент для позичальника. Такий кредит несе для нього серйозний процентний ризик, який може виразитися в підвищенні для нього ставки слідом за зміною ситуації на ринку.

Нагадаємо, 13 жовтня в Україні було заборонене валютне кредитування.

 

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *