ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні представлять книгу Ольги Ільків «У тенетах двох «закриток»

Львівський портал

|

У місті підтримують українське книговидання. Сьогодні, 18 жовтня, відбудеться презентація книжки поезії «У тенетах двох «закриток» політв’язня радянських тюрем, відомої громадської діячки Ольги Ільків. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради. Презентація відбудеться у концертному залі Львівської філармонії (вул. Чайковського, 7). Розпочнеться все о 19.00 год.

Ольга Ільків («Роксоляна», «О. Звіробій») – зв’язкова Головного командира УПА Романа Шухевича, яка за свою діяльність в національно-визвольному русі 14 років провела в Алєксандровській та Владімірській тюрмах. Саме там вона й написала вірші, які увійшли в цю збірку.

«Тюремний зошит перевезти мені на волю допомогло Боже Провидіння. Деякі з віршів я тримала в пам’яті, не маючи можливості записати, а деякі, коли були легші умови, записувала на всяких папірчиках, але, коли сподівалася звільнення, вирішила позбирати всі вірші до зошита, який мені подарувала Катерина Зарицька. До речі, вона сиділа разом з Дарією Гусяк, Галиною Дидик у Владімірській тюрмі.

Я писала ці вірші не для людей, а для себе під впливом тяжких думок і переживань, щоб якось облегшити своє життя. Мені тяжко згадувати ті перші часи перебування у «закритці», де непроглядність тюремних стін не могла оберегти мене від страшних картин слідства, а свіжі ще спогади розлук з найдорожчими не давали спати у довгі тюремні «пекельні ночі». То ж не дивно, що перші мої вірші у «закритці», писані для себе, горять пекельним, нищівним вогнем», – розповіла Ольга Ільків.

Книга має понад 200 сторінок, на яких, окрім віршів, фотографії та ілюстрації. Передмову до неї написав Юрій Шухевич. Збірка вийшла у видавництві «Каменяр». Частину коштів на це видання виділило місто в рамках проекту підтримки україномовного книговидання.

Особливістю презентації стануть виступи Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» (мистецький керівник – Андрій Яцків), Ореста Цимбали та Марти Шпак, які виконають пісні на вірші Ольги Ільків. Окрім них на презентації виступить Дитячий фольклорно-етнографічний ансамбль «Маленькі бойки» (керівник – Наталія Шпак).

Окрім того в рамках презентації відбудеться виставка «Українська повстанська армія. Історія нескорених» Центру досліджень визвольного руху, а також презентація компакт-диску пісень «Повстанське танго».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *