ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові встановлять меморіальну таблицю патріарху Мстиславу

Львівський портал

|

У Львові встановлять  меморіальну таблицю  святішому патріарху Київському і всієї  Руси-України Мстиславу. Таку ініціативу висунула родина патріарха Мстислава, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«До нас звернулась родина патріарха з пропозицією увіковічнити його пам’ять. Адже в кожен свій приїзд до Львова, він обов’язково зупинявся у будинку №17 на вулиці Пісковій, дуже любив проводити час у садочку біля хати. Тож вони вирішили встановити меморіальну дошку на фасаді цього будинку», – повідомив головний художник міста Володимир Сколоздра.

Відтак, всі клопоти з оголошенням конкурсу, виготовленням проекту та  безпосередньо самої дошки бере на себе родина Патріарха Мстислава. Львівська міська рада, в разі необхідності, виконає ремонт фасаду будинку та благоустрій прилеглої території.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Мстислав (у миру Степан Іванович Скрипник) – визначний український церковний діяч, патріарх УАПЦ.

Був учасником національно-державних змагань 1917-1921 років, служив старшиною для особливих доручень Головного отамана Симона Петлюри, його рідного дядька.

У міжвоєнний період працював у кооперативних  установах Галичини і Волині, належав до провідних членів Волинського українського об`єднання.  Очолював у 1941 році організацію допомоги та милосердя під назвою Український допомоговий комітет. Обраний заступником голови Холмської єпархіальної ради. У квітні 1942 був висвячений у ієреї, а 14 травня згідно з рішенням Собору УАПЦ в Кафедральному Соборі Андрія Первозваного в Києві хіротонізований на єпископа Переяславського. Підписав 8 жовтня 1942 «Акт поєднання». Заарештований гітлерівцями на українських землях та ув`язнений у тюрмах Чернігова і Прилук.

     З 1949 очолив УПЦ в Америці та добився об`єднання з єпархією архієпископа Іоана (Теодоровича) на соборі в Нью-Йорку того ж року: владику Іоана було обрано митрополитом УПЦ у США, а його – заступником митрополита та головою Консисторії.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *