ОСТАННІ НОВИНИ

Проти банкірів порушили 253 кримінальні справи

Львівський портал

|

За 9 місяців 2011 року за фактами порушень у банківській системі прокурорами стосовно банкірів порушено 253 кримінальні справи, внесено 164 приписи і подання за якими 72 банківських працівника притягнуто до дисциплінарної відповідальності, відшкодовано понад 30 млн. гривень. Про це повідомляє відділ зв’язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

Зокрема мали місце чисельні факти привласнення коштів службовцями банків. Так, вироком Дарницького районного суду м. Києва від 05.09.2011 одного з керівників відділення АБ «Київська Русь» засуджено до 5 років позбавлення волі. Судом встановлено, що він перебуваючи на посаді заступника, маючи копії паспортів та ідентифікаційних кодів фізичних осіб, без укладання кредитних договорів з ними, незаконно отримав із каси відділення понад 5 млн. грн., які привласнив.
Аналогічні за змістом кримінальні справи порушено прокурорами Миколаївської, Сумської та Івано-Франківської областей.

Викрито злочини, пов`язані з привласненням бюджетних коштів. Прокуратурою Заводського району м. Миколаєва 14.06.2011 року порушено кримінальну справу стосовно службових осіб філії АБ «Південний» у м.Миколаєві, які відкривали рахунки у банку на неіснуючих фізичних осіб. У подальшому з вказаних рахунків отримано 358 тис. грн. бюджетних коштів у вигляді одноразової допомоги у зв`язку з народженням дитини. Справу направлено до суду.

Також виявлено інші випадки умисних злочинних дій службовців банків, що спричинили суттєві збитки фінансовим установам, зокрема: незаконне списання коштів з рахунків на користь третіх осіб, сприяння видачі фіктивних кредитів, протиправне оформлення кредитів на підставних осіб тощо.

В окремих випадках шкода банкам завдавалася внаслідок злочинної халатності. Прокуратурою АР Крим 01.09.2011 порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України стосовно заступника начальника однієї з філій АТ «Державний ощадний банк України». Останній, без належної перевірки наданих боржником документів про погашення кредиту, звернувся із заявами до державного реєстратора та нотаріуса про вилучення з обтяження об`єкта нерухомого майна за іпотечним договором. У подальшому боржник зміг зазначену заставу реалізувати, не погасивши кредит майже на 2 млн. грн., чим банку завдано збитків на вказану суму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *