ОСТАННІ НОВИНИ

Повстанський архів, знайдений на Бродівщині, передали до музею

Львівський портал

|

Сьогодні, 13 жовтня, у Львівській обласній раді представили архів УПА, який знайшов мешканець Бродів, студент Львівської комерційної академії Тарас Біжецький. Юнак передав архів голові Львівської обласної ради Олегові Панькевичу, який вирішив, що документи мають зберігатися в Бродівському історико-краєзнавчому музеї. Про це повідомили у прес-службі Львівської облради.

Як розповів Тарас Біжецький, скляні пляшки він помітив у землі під час будівельних робіт – його батьки будують хату. Знахідку вирішив віддати Олегові Панькевичу, бо, за словами юнака, – це історія Бродівщини.

Документи – паперові зшитки із машинописним текстом – збереглися ідеально. За словами історика, молодшого наукового співробітника Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України Михайла Романюка, повстанських архівів збереглося дуже мало, бо упівці їх ретельно ховали. Тодішній владі вони діставалися тільки у випадку зради.

Бродівська знахідка – це 141 аркуш машинописного тексту на дуже тонкому папері. Зшитки були скручені в трубочки, перев’язані нитками і складені в пляшку. Більшість з цих документів – це вірші, які, як припускає Михайло Романюк, належить референту пропаганди Бродівського надрайонного проводу ОУН Степанові Косу (псевдо – Сурмач, Данко). Також в архіві є листівки, брошури, зокрема “Большевики і національне питання”, “Тарас Шевченко проти Москви”, “Український народ у боротьбі з російським імперіалізмом”. Документи датовані 1946-1947 роками. Дослідник вважає, що знайдений архів належав референтурі пропаганди Бродівського надрайонного проводу ОУН під керівництвом Степана Коса.

За словами директора комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» (займається впорядкуванням поховань жертв війни) Святослава Шеремети, відколи обласна рада оголосила про боротьбу з «чорними археологами», було знайдено та передано три архіви УПА, які будуть служити українській справі та українській історії.

Юнакові, який знайшов архів, Олег Панькевич подарував годинник, і висловив сподівання, що такі безцінні історичні знахідки й надалі ставатимуть надбанням громадськості.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *