ОСТАННІ НОВИНИ

Лише 5% українців залучені до громадських організацій

Львівський портал

|

В Україні лише 5% тих, хто бере участь у діяльності громадських організацій. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Водночас 48% населення Україні вважають, що в Україні потрібні громадські організації і 44% населення громадським організаціям довіряють. Знають про існування таких організацій за місцем свого проживання лише 28%.

Громадяни України у своїй більшості вважають, що зовсім не мають змоги впливати на стан справ у суспільстві: ані на загальнодержавному рівні (73% певні, що зовсім не можуть впливати, 15% – можуть певною мірою і лише 3% – можуть уповні); ані на рівні місцевому (відповідно, 67%, 15% і 2%). Водночас громадяни, які беруть участь у діяльності громадських організацій, відчувають значно більшу спроможність чинити вплив на ситуацію у суспільстві: 11% із них вважають, що можуть повною мірою впливати на стан справ на загальнодержавному рівні і ще 33% – певною мірою (не спроможних серед них 48%), а на місцевому рівні вважають, що повною мірою можуть впливати 13% членів громадських організацій, певною мірою впливати – 50% (не спроможних 34%).

Ті, хто бере участь у діяльності громадських організацій, значно краще оцінюють можливості місцевої влади йти на діалог з громадськістю: серед них 54% вважають, що іноді місцева влада враховує думку громадськості, а на думку 14% – враховує досить часто і лише 19% учасників діяльності громадських організацій певні, що позиція громадськості завжди ігноруються. Натомість серед тих, хто не причетний до діяльності ГО (а таких, повторимо, 95%), переважає думка, що влада завжди ігнорує думку громадськості (33%), 24% думають, що влада іноді на думку громадськості зважає, а 2% – що зважає досить часто. Проте найбільше серед них тих, хто нічого про взаємодію влади і громадськості не знає (44%).

Громадяни називають різні причини, через які вони не беруть участі у діяльності громадських організацій, проте головна – відчуття власної неспроможності щось змінити (27%). Ще серед причин були вказані: нецікавість до такої діяльності (25%), відсутність часу займатися безоплатною діяльністю (20%), недовіра до громадських організацій (14%). Проте 22% громадян відповіли, що не беруть участі у діяльності громадських організацій, бо не знають, як це реально зробити, ніхто їм цього не пропонував.

Основними причинами, які заважають співпраці громадськості з владою, громадяни вважають корупцію в органах влади (36%), невіру людей у те, що їхній вплив на владу може бути дієвим (34%), неготовність органів влади співпрацювати з громадськістю, непрозорість органів влади, відсутність інформації про її рішення.

Серед різних форм діяльності громадських організацій населення найбільш важливими вважає ті, які пов’язані з контролем за діяльністю влади (42%), допомогою людям у обстоюванні ними своїх прав (39%), допомогою соціально уразливим соціальним групам (37%), спільним виробленням з владою державних рішень (25%), захистом довкілля (23%).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *