ОСТАННІ НОВИНИ

США вимагають звільнити Тимошенко

Львівський портал

|

Адміністрація президента США Барака Обами закликає звільнити Юлію Тимошенко та інших політичних лідерів та колишніх державних посадовців. Про це ідеться у спеціальній заяві Білого дому.

“Сполучені Штати глибоко розчаровані засудженням і вироком колишньому прем`єр-міністру України Юлії Тимошенко з політично мотивоване судове переслідування”, – йдеться в заяві.

У Білому домі заявили, що звинувачення проти Тимошенко, а також переслідування інших лідерів опозиції та членів попереднього уряду, викликали серйозні побоювання з приводу відданості уряду України демократії та верховенству закону.

“Сполучені Штати рішуче підтримують цілі українського народу щодо становлення демократичної та процвітаючої європейської держави, і залишаються прихильником зміцнення двостороннього співробітництва, заснованого на спільних цінностях та спільних інтересах”, – зазначили в адміністрації президента США.

Однак, підкреслили у Обами, Україна не може досягти цієї мети без подвоєння зусиль по захисту та зміцненню демократії та верховенства закону для всіх громадян країни.

“З цих причин Сполучені Штати закликають звільнити пані Тимошенко та інших політичних лідерів і колишніх урядовців, і вважають, що вони повинні мати необмежену можливість повною мірою брати участь у політичному житті, в тому числі парламентських виборах наступного року”, – підсумували в адміністрації Обами.

Раніше прес-секретар держдепартаменту країни Вікторія Нуланд повідомила, що у США засмучені вироком щодо Тимошенко, та додала, що засудження відбулося по політично вмотивованим причинам.

Нагадаємо, 11 жовтня Печерський районний суд Києва засудив екс-прем`єра Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією в 2009 році.

Обвинувальний вирок, не дивлячись на те, що прогнози були невтішними, шокував весь світ. Так, у поширеній в Брюсселі у вівторок заяві верховного представника Євросоюзу із зовнішньої політики Кетрін Ештон йдеться про те, що “Євросоюз глибоко розчарований вердиктом Печерського суду Києва у справі Юлії Тимошенко“.

Деякі країни ЄС вже висловили свою думку щодо вироку – досить невтішну для керівництва України. Німеччина вважає, що вирок Юлії Тимошенко матиме негативні наслідки для стосунків України з Євросоюзом і Німеччиною зокрема.

МЗС Росії також вже заявило, що вбачає “очевидний антиросійський контекст” у вироку Юлії Тимошенко. Прем`єр-міністр РФ Володимир Путін зазначив, що не розуміє, чому екс-прем`єра України Юлію Тимошенко визнали винною і винесли обвинувальний вирок.

Президент України Віктор Янукович у свою чергу визнав, що справа проти Тимошенко перешкоджає євроінтеграції України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *