Балога хоче скасувати “літній” час через суд

Львівський портал

|

Постанова Верховної Ради про відмову від переходу на «зимовий» час зі збереженням «літнього» часу може стати предметом судового розгляду, оскільки зачіпає інтереси мільйонів українців. Про це у Києві заявив міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, повідомляє прес-служба міністерства.

На переконання урядовця, парламент ухвалив явно помилкове рішення, яке безпосередньо впливає на життя населення більшої частини України. Очевидна хибність цього кроку викликала значний суспільний резонанс. Вже незабаром переважна більшість мешканців нашої держави на собі відчують всі негативні наслідки парламентських новацій в обчисленні часу.

«Рада пішла не просто проти здорового глузду – парламентарії, по суті, скасували закони природи і знехтували наукою. Це зовсім не той випадок, коли можна голосувати, не приходячи до тями. Легким жестом руки депутати відмовили своїм співгромадянам у праві жити за природним розкладом, а не за штучними правилами».

Міністр вважає, що ВР зобов’язана виправити допущену помилку. Саме цією необхідністю продиктовано офіційне звернення урядовця до парламенту, надіслане минулого тижня.

«І народні депутати, і я як міністр – усі ми покликані працювати на інтереси суспільства та держави. Усі ми є найманими працівниками, які утримуються за гроші платників податків. Це накладає на всіх нас виняткову відповідальність, зокрема, і за неправильні рішення. Працюючи, всі ми можемо помилятися, і нічого надзвичайного тут немає. Однак важливо визнавати прорахунки і виправляти їх. Ніщо не заважає депутатам завтра бути розумнішими, ніж учора, і переглянути своє хибне нововведення. Аргументів за збереження саме «зимового» часу більше, ніж достатньо – їх уже відкрито висловили численні науковці, експерти, лідери громадської думки, журналісти впливових ЗМІ».

Водночас урядовець зазначив, що автори часових новацій і їхні колеги, які підтримали їх запровадження, вперто не визнають допущену помилку, а на своє виправдання наводять непереконливі, сторонні тези. З огляду на те міністр припустив, що Верховна Рада спробує всіляко уникати повторного розгляду цього питання, розраховуючи, що з часом інтерес до нього спаде.

«Проте марно сподіватися, що скасування «зимового» часу пройде тихцем, адже воно напряму стосується більшої частини країни. Мільйони людей вже обурені, і не варто на рівному місці робити з них противників влади. У разі, якщо Верховна Рада буде вдавати, ніби проблеми не існує, є законні способи стимулювати активність депутатів».

За висновком міністра надзвичайних ситуацій, постанова парламенту дає всі юридичні підстави звернутися до суду, оскільки порушує права мільйонів громадян. «Особисто поділяю таку точку зору. Переконаний, що бездіяльність Верховної Ради у цьому важливому питанні загрожує інтересам фактично всієї України», – сказав В.Балога.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *