ОСТАННІ НОВИНИ

НБУ загнав у тінь ринок обміну валюти, вважає Яценюк

Львівський портал

|

Національний банк України замість того, щоб розбурхувати ринок постановами про паспортизацію валютно-обмінних операцій, повинен терміново вжити заходів для запобігання падінню курсу вітчизняної валюти. Про це заявив лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк, відповідаючи на питання журналістів на прес-конференції в Одесі 8 жовтня.

Як повідомляє пресс-служба «Фронту змін», Яціенюк підкреслив, що Нацбанк так і не пояснив мету постанови про проведення валютообмінних операцій виключно при пред`явленні паспорта. «Ми не почули жодної мети від НБУ, крім заяви про те, що за один день у них обсяги придбання валюти впали. Якщо взагалі закрити всі обмінники, то зовсім не буде обсягу придбання валюти. Офіційного. Все піде на 100% у тінь», – підкреслив Арсеній Яценюк.

 За його словами, цим рішенням НБУ загнав весь валютообмінний ринок у тінь. Зараз у соціальних мережах можна купити і продати валюту без паспортів.

Крім того, постанова порушує права громадян, оскільки громадянин України залишає в банку конфіденційну інформацію про себе. «Ви не знаєте, куди потраплять ці документи (ксерокопія паспорта та підпис клієнта. – ред.) в кінці операційного дня», – пояснив він.

«Ця постанова – дуже поганий провісник того, що через кілька місяців курс гривні може впасти. І те, що за останній місяць НБУ втратив 3 млрд доларів золотовалютних резервів – цьому свідчення», – вважає лідер «Фронту Змін».

«Тому для Національного банку дуже важливо не поводити себе зараз як слон в посудній крамниці, не розбурхувати ринок, а навпаки його заспокоїти і терміново вжити заходів: із накопичення золотовалютних резервів країни; щодо запобігання відтоку капіталу; із закриття сірого і чорного ринку валютообмінних операцій; із фінансової стабілізації банкової системи країни. А не займатися підтримкою компаній, які виробляють ксерокси, щоб ксерокопіювати паспорти», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *