ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий отримав псевдоукол від Тягнибока

Львівський портал

|

Давно прогнозована війна «Свободи» із мером Львова Андрієм Садовим таки перейшла у фазу відкритих бойових дій. орієнтованих винятково на публіку.

Міська рада, в якій «Свобода» має найбільше багнетів, відправила у відставку міськвиконком. Здавалося б, не що інше, як оголошення війни чи, щонайменше, гучний демарш. Однак у кулуарах все частіше постає питання: чи насправді не бавляться Садовий і «Свобода» у «війнушки» напоказ, тим часом граючи в піжмурки з виборцями?

Тим більше, що про відставку виконкому «Свобода» говорила ще від початку діяльності чинної міської ради наприкінці 2010 року. Однак привід знайшовся лише зараз. Виконком відмовився виконувати рішення депутатів про скасування двоставкового тарифу на опалення. Все має доволі солідний вигляд, адже тариф, за яким оплата за опалення розбивається на весь рік, а не лише на період опалювального сезону, давно є предметом гарячих дискусій і гарним приводом для піару. Раніше основним опонентом Андрія Садового і його команди, які захищали двоставковий тариф, був БЮТ. Тепер же лаври головних борців за прозорі тарифи перебирає на себе «Свобода».

Утім, не все так однозначно, адже навіть такі опоненти Садового, як НРУ і «Україна соборна», далеко не настільки однозначні у підтримці антитарифних ініціатив. Як заявив представник Народного Руху Валерій Веремчук, економія для мешканців у разі зміни тарифу становитиме всього кілька гривень на рік, а от сплачувати меншими сумами — доволі зручно. Подібна логіка і в представників «України соборної» та Партії регіонів. Про Республікансько-християнську партію, яка висувала на виборах мера самого Садового, взагалі говорити нічого. Щодо фракцій, які підтримали відставку міськвиконкому, то «Пора» це зробила радше з протокольних міркувань: у партії вважають, що виконком мав подати у відставку відразу після виборів міської ради, адже ситуація у міській владі суттєво змінилася і це має бути відображено і в складі виконкому. УДАР же просто опонує Садовому на всіх фронтах, вочевидь, намагаючись створити собі імідж найбільш непримиренних опозиціонерів до міського голови. Це може бути доволі виграшною тактикою, адже, попри високий рівень довіри до мера серед виборців, відсоток тих, хто його категорично не сприймає, також постійно зростає.

Не все так просто і з «опозиційною боротьбою» «Свободи» проти Садового. Адже вже неодноразово однопартійці Олега Тягнибока робили доволі жорсткі випади в бік міського голови Львова, які потім завершувалися взаємовигідними компромісами. Так було і з ситуацією з будівництвом у Бернардинському дворику в зоні історичної спадщини ЮНЕСКО (ситуація розв’язалася «соломоновим рішенням»), і з реформуванням структури виконавчих органів (замість зміни принципів побудови владної вертикалі й перенесення частини повноважень до депутатського корпусу ухвалено низку формальних і малопомітних рішень). Як ситуація може розвиватися далі? Садовий — що вже очевидно — не схвалює рішення міськради своїм підписом. Депутатам потрібно долати вето. Це нібито не так страшно: аби здолати опір мера, потрібен 61 голос із 90, а за ухвалу вже проголосувало 59. З іншого боку, змоделювати ситуацію так, щоб тих двох голосів не знайшлося, за обопільного бажання дуже легко. За таких умов усі залишаються у виграші. Садовий — зі старим міськвиконкомом і в статусі переможця. «Свобода», якій все частіше дорікають невиконанням обіцянок про реформу виконавчої влади та скасуванням двоставкового тарифу, може стверджувати, що «зробили все, що могли», і посилатися на «палиці в колесах». По суті, нічого не змінюється, а всі «воюючі сторони» щось виграють. При цьому навіть варіант із розпуском міськвиконкому ще не означає суттєвих змін. Адже навіть на публіку «свободівці» визнають, що ситуація, за якої склад нового виконкому не відрізнятиметься від нинішнього чи відрізнятиметься несуттєво, є цілком реальною.

Звісно, все це лише кулуарні розмови та суб’єктивні спостереження. Але одне з останніх рішень міськради, прийнятих майже одночасно з ухвалою про розпуск виконкому, цілком вписується в теорію «війни напоказ». Ідеться про «реформу освіти» по-львівськи. Депутати, зокрема і зі «Свободи», впровадили в життя давно виношувану ідею Андрія Садового: ліквідувати відділи освіти в районних адміністраціях. Офіційно, щоправда, це назвали «приєднанням до міського відділу освіти», однак таке формулювання задовольняє лише міську владу. Натомість профспілки освітян наголошують на тому, що таке рішення значно ускладнить бюрократичні процедури, затвердження та інші «паперові» питання, яких дуже багато в роботі шкільних установ. Що більше, освітяни погрожують масовими акціями протесту і навіть страйком, якщо рішення не скасують.

Цікаво, що й самі «свободівці» не так давно виступали проти централізації влади у місті й за розширення повноважень районних адміністрацій. Тут же проголосували за прямо протилежну ініціативу, ще й запропоновану міським головою, якому нібито опонують. Причому проголосували за неї «з голосу», без попереднього ознайомлення і практично без обговорення. За чутками, це навіть викликало внутрішній конфлікт між «компромісними» та «ідейними» членами фракції «Свободи», який, утім, нібито швидко залагодився через однозначну позицію керівництва партії на підтримку освітянської ухвали. Якщо все вище викладене правда — це ще один доказ того, що «Свобода» працює із Садовим чи то методом «батога і пряника», чи то за допомогою «човникової дипломатії».

Всеволод ПОЛІЩУК, «Коментарі»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *