ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати неохоче беруть на себе відповідальність перед виборцями – Дащаківська

Львівський портал

|

Депутати Львівської обласної та міської рад, у тому числі і Верховної Ради, не надто охоче беруть на себе місію відповідальності перед виборцями, що у свою чергу може відобразитися на їх виборцях. Такі висновки зробила виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська, проаналізувавши звіти депутатів під час двотижневого  звітного марафону у Львівському прес-клубі.

Оксана Дащаківська, зокрема, підкреслила, що, згідно чинного законодавства, депутати зобов`язані звітувати перед виборцями за свою діяльність і це повинна бути особиста відповідальність кожного. Крім того, вона зазначила, що депутати повинні самі для себе знаходити спосіб і форму того як подати виборцю власний звіт.

«Багато наших депутатів по всіх місцевих рівнях не надто охоче беруть на себе місію відповідальності перед виборцями і звичайно це не може не відобразитися на самих виборцях. Адже, як свідчать наші спостереження «Комітету виборців», більшість виборців забувають хто їхні депутати, обрані по мажоритарних округах і які представляють їхні інтереси в обласній і міській радах. Але з іншого боку ця тенденція притаманна для багатьох європейських країн», – розповіла О.Дащаківська.

Вона також зазначила, що часто виборці забувають своїх депутатів через те, що обранці у перший рік своєї діяльності мало працюють зі своїми виборцями в округах. «Як правило, це зумовлено активним періодом передвиборчої кампанії, потім наступає спад і ближче вже до наступних виборів вони починають активізуватися», – сказала Оксана Дащаківська.

А те, що депутати прийняли активну участь в звітному марафоні, вона пояснила бажанням бути почутим. «Щоправда ті звіти, які були представлені на марафоні, не дійшли до виборців. Бо звіти були представлені в Інтернеті і їх прослухали лише експерти та журналісти, тому ці звіти потрібно персоналізувати до виборців», – сказала експерт.

Виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» також наголосила на тому, що місцеві партійні організації недостатньо скористалися можливістю звітної площадки, адже її можна було більш стратегічно використати, особливо опозиційним партіям. «А депутати натомість зробили звіти про те, що вони зробили певні зусилля, досягли певних успіхів, розв’язали певні справи, тощо. Дуже мало було конкретики, дуже мало реальних речей», – зазначила Оксана Дащаківська.

Але, водночас, вона відзначає кілька звітів, де говорилося про справді конкретні речі, конкретні школи, конкретних осіб. «Хороша звітність була у Магури зі «Свободи» та Ганущина з НРУ», – відзначила депутатів облради експерт.

Загалом звітність депутатів як Львівської обласної ради, так і міської О.Дащаківська поділила на три великі групи: 1) коли голови фракцій брали на себе відповідальність говорити за всю фракцію і мали можливість показати, як вона працювала; 2) звіти балакунів, які намагалися заговорити виборців, але часто заговорювали самі себе; 3) реальні справи депутатів, які презентували свої реальні успіхи. Третя група, за її словами, це люди, які покликані реалізовувати себе в політиці, в тому числі в громадській діяльності.

Підбиваючи підсумки експерт зазначила, до обласної та міської рад прийшли дійсно ті люди, які покликані займатися своїми справами. «Цей проект буде мати довгострокові наслідки і ми їх не побачимо вже ні сьогодні, ні завтра. Звіти, які були оприлюднені в Інтернеті, можна буде витягнути у будь-який час і підштовхувати депутатів їхніми ж звітами. Депутати, які побачать результати цього проекту, наступний свій звіт можуть викласти в соцмережах самостійно», – додала О.Дащаківська.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *