ОСТАННІ НОВИНИ

Нова хвиля кризи обвалить ціни на нерухомість в Україні

Львівський портал

|

Експерти стверджують, що ніяких серйозних змін на ринку житлової нерухомості Києва під впливом інформації про кризу, що насувається не відбулося і другу хвилю кризи поки чекати не варто, пише Дело.
«Провідні економіки світу не справляються з черговими завданнями, які поставлені в різних галузях, включаючи фінанси. Інвестиційні вкладення в нерухомість є довгостроковими і саме тому дуже схильні будь-якого впливу чуток, оскільки доступність кредиту в українських реаліях важка, а витрачання власних коштів покупцеві (інвестору) легко притримати, відстрочити », – пояснює фінансовий директор девелоперської компанії «НЕСТ» (ПАТ« Нерухомість столиці ») Ігор Єрмолаєв.

У компанії Knight Frank стверджують, що інформація про настання другої хвилі кризи впливає більше на настрій продавців нерухомості, а не на покупців, як на первинному, так і на вторинному ринку. І очевидно, що у разі негативного розвитку подій, а саме настання другої хвилі кризи, їм доведеться переглядати ціни і боротися за покупців.

«Загалом ми не прогнозуємо будь-якого істотного зміни цін. Корекція в бік зниження можлива в межах 3-7% залежно від сегменту, причому найменше ціни зміняться на первинному ринку елітного житла », – говорить директор з розвитку бізнесу компанії Knight Frank Наталія Проніна.

Зараз же на первинному ринку нерухомості можна спостерігати зростання цін до 10%, але це пов`язано зі збільшенням ступеня готовності об`єкта та введенням його в експлуатацію, а не з інформацією про майбутню кризу. “Зростання обсягу продажів поки нема, є стабілізація попиту на готові квадратні метри. Слід відзначити введення в дію дуже малих об`ємів, що дозволяє перейти девелоперам на продаж нерухомості за схемою “вторинного ринку”, яка легше сприймається покупцями », – продовжує Єрмолаєв.

Найбільш імовірно, що в разі «кризового сценарію» буде простежуватися зниження обсягів продажів, що більшою мірою буде спостерігатися на вторинному ринку в сегменті економкласу. На первинному ринку також зменшаться обсяги продажів, люди будуть менше брати розстрочку, намагаючись уникнути ризику. Однак відновлення продажів можна буде очікувати вже через короткий термін – ті покупці, які вже налаштувалися на покупку квартири, навряд чи будуть її надовго відкладати. Інша справа, що багато покупців набувають зараз квартири в новобудовах, продаючи свої об`єкти на вторинному ринку, тому зниження обсягу транзакцій не уникнути.

«Ми вважаємо, що в разі настання другої хвилі кризи, а ймовірність цього експерти оцінюють на рівні 20-30%, таких наслідків, як після кризи 2008 року, вже не буде. Можлива «зупинка» житлового ринку на невеликий термін, а далі обсяги продажів потроху відновляться, ціни будуть рости в межах інфляції, продовжиться будівництво і вихід нових об`єктів », – пояснює Наталія Проніна.

У компанії ТММ відзначають, що якщо і буде друга хвиля кризи, то вона сильно вплине на ринок, тому що в порівнянні з 2008 роком буде мати зовсім іншу природу. Якщо в кризу 2008 року економіка постраждала через завищеної оцінки фінансових інструментів, то зараз під загрозою може опинитися реальний сектор економіки. В першу чергу постраждають, безумовно, експортно-орієнтовані галузі і фінансовий сектор, як найбільш схильні до кризовим явищам.

На думку заступника генерального директора будівельної компанії ТММ Олексія Говоруна, ситуація на світових ринках, перш за все, може негативно позначитися на перспективах іпотечного кредитування. «Найближчим часом в Україну іпотечне кредитування не відновиться – дешевої гривні немає, мораторій на видачу кредитів у валюті продовжений, банки досить високо оцінюють ризики кредитування і виставляють досить високу маржу. А сьогоднішня ефективна ставка на рівні 15-16% річних і досі є неприйнятною для довгострокового кредитування », – вважає Говорун.

Експерти прогнозують, що в найближчий рік девелопери будуть брати орієнтири на легкі для реалізації проекти, в яких поєднання середньострокового і низькобюджетного будівництва забезпечуватиме додаткову фінансову стабільність на етапі реалізації.

SV Development

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *