ОСТАННІ НОВИНИ

Вірменській церкві у Львові виповнилося 400 років

Львівський портал

|

Храм Воздвиження Хреста Господнього, що знаходиться на одній з навчальних територій Львівського державного університету внутрішніх справ по вулиці Замарстинівській, відзначив своє 400-ліття. З нагоди цієї визначної дати, а також з нагоди храмного свята, відбулась божественна літургія. На богослужінні були присутні представники ректорату навчального закладу, декани факультетів, студенти та курсанти і, звичайно ж, миряни, які часто відвідують старовинну святиню.

Не кожен львів’янин знає, що історія церкви починається з далекого 1611 року. Храмом Св. Хреста будівля за легендою названа через те, що побудована вона була на місці дерева, плоди якого у розрізі мали зображення хреста. Згодом, у 1629 році власник кам’яниці Тарафацької (вул. Вірменська, 36) Сагак Аґонсович розпочав на її місці зведення мурованої церкви, яке було завершено у 1630-их рр.

Впродовж чотирьох століть церква пережила період піднесення і занепаду, страшні часи лихоліть і спустошень, руйнації та горя. Внаслідок різноманітних політичних баталій свого часу святиня була осквернена знищенням хрестів, іконостасу, церковного майна тощо.

Багато років зруйноване і захаращене приміщення колишнього храму пустувало. Лише за умов незалежної України, з ініціативи першого ректора навчального закладу генерал-майора міліції Віктора Регульського, було розпочато ремонтно-реставраційні роботи із відновлення християнської святині, які були остаточно завершені у 2004 році.

Настоятель храму отець Володимир Кепич у святковій промові подякував прихожанам та керівництву університету за допомогу в облаштуванні церкви, ревність своїй вірі та спільну молитву.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *