ОСТАННІ НОВИНИ

Педагоги погрожують Садовому повстанням проти реформи освіти

Львівський портал

|

 Якщо влада Львова не відтермінує/скасує положення про реорганізацію структури міської освіти, перш за все мова йде про ліквідацію районних відділів освіти, то львівські освітяни обіцяють вийти на мирну акцію протесту. Про це вони заявили сьогодні під час прес-конференції.

Мирну акцію протесту педагоги обіцяють провести 29 вересня, коли відбуватиметься сесія Львівської міської ради. Вони вимагатимуть від депутатів скасувати чи відтермінувати до 1 січня 2012 року прийняту ними у липні ухвалу № 725 про ліквідацію районних відділів освіти міста. Ця ухвала має набрати чинності 1 жовтня, напередодні освітянського професійного свята – Дня вчителя. Причиною своїх дій педагоги називають недолугість такої реорганізації структури міської освіти, незрозумілість мети її проведення та кроків щодо вирішення практичних завдань.

«Цього року влада міста намагається втретє провести експерименти над освітянами. На початку року пропонувалася централізація бухгалтерії відділів освіти, потім – формула розподілу ставок педагогічних працівників, а тепер ліквідація районних відділів освіти. Усі ці нововведення не були сприйняті освітянами. І найбільш, що їх обурює – то це те, що з ними ніхто не хоче радиться, ніхто не цікавиться у них, яку вони бачать і хочуть бачити освіту в місті», – зазначив завідувач відділу соціально-економічного захисту Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Мар’ян Калин.

Окрім того, що місцеві чиновники жодного разу не провели ніяких зустрічей з освітянами, не обговорили з ними проекту реформи освіти у Львові, наслідками даної освітньої реформи, за словами М.Калина, можуть стати плачевними. Зокрема, якщо ухвала почне діяти з 1 жовтня, то буде вивільнено понад 300 працівників відділів освіти, уже в жовтні відбудеться несвоєчасна виплата заробітної плати, кадрова політика буде зосереджена в одних руках, буде унеможливлене проведення атестації педагогів, доведеться змінювати статут, змінювати печатки, зрештою усю документацію, тощо.

Представник Асоціації керівників загальноосвітніх закладів, директор Львівської лінгвістичної гімназії Тетяна Крупей водночас зауважила, що педагоги не проти реорганізацій освіти як такої, більше того вони вважають за доцільним їх проводити, але не такими методами, як це роблять чиновники Львівської міської ради. «Зміни в структурі освіті потрібні, але вони повинні проводитися без поспіху, організовано. Спершу потрібно спільно створити нову якісну структуру, апробувати її, а вже потім вводити», – сказала вона.

Мар’ян Калин також додав, що профспілка зібрала 180 протоколів навчальних закладів, які одноголосно заявляють про недоцільність ліквідації районних відділів освіти. Крім того, 21 вересня на засіданні президії Львівської організації профспілки працівників освіти і науки було прийнято про зібрання терміном до 27 вересня рішень усіх фракцій Львівської міської ради щодо підтримки чи не підтримки ліквідації районних відділів освіти.

«Станом на сьогодні освітян підтримує більшість фракцій, вони обіцяють підтримати на сесії 29 вересня проект ухвали щодо призупинення чи внесення змін до ухвали Львівської міської ради про скасування районних відділів освіти Львова. Завтра ми будемо знати позицію ще однієї великої фракції у міськраді. Але ми уже знаємо, що вони теж нас підтримають на сесії. Адже відомо, що буде винесено проект ухвали про відтермінування ухвали №725 до 1 січня 2012 року і замінити слово «ліквідація» на «реорганізація», а також буде запропоновано подумати над новою структурою. А іншою ухвалою буде запропоновано скасувати рішення виконкому, якою затверджена уже нова структура міського управління освіти», – розповів М.Калин.

Щоправда у порядку денному чергової сесії ЛМР, за словами Мар’яна Калина, наразі питання про реорганізацію структури міської освіти немає, але він дуже сподівається, що до середи воно там з’явиться. «У середу ми знову матимемо президію профспілки, якщо до цього часу у порядку денному сесії міськради не з’явиться дане питання, то ми вийдемо на мирну акцію протесту», – сказав він.

Фото Фонд Україна ХХІ

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *