ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина увійшла до п’ятірки найкращих регіонів за якістю життя

Львівський портал

|

 Львівська область посіла п’яте місце серед регіонів України за якістю життя у рейтингу “Де в Україні жити добре?», що його склав тижневик Weekly.ua.

Якщо за показниками доходів населення Львівщина ділить 11-12 місця з Сумською, то щодо системи охорони здоров’я посідає 6-7 місця разом із Волинню.

Також негативним є рівень екології в області – 13-17 місця та рейтинг освіти – Львівщина опинилася на 13-14 місці, зважаючи на два показники – низький рівень охоплення дітей дитсадками та замале число іноземних студентів у вишах області. При цьому середній  бал випускників Львівщини за результатами ЗНО становить 159, що є третім результатом в країні, а відсоток робочої сили із вищою освітою – п’ятий у державі.

Зате за рівнем комфорту і безпеки Львівщина опинилася на третьому місці, а за рівнем безпеки посіла перше.

Лідером рейтингу якості життя став Київ. Він займає перші місця одразу в декількох категоріях – добробут, якість охорони здоров`я й освіти.

На тлі інших східних областей вигідно вирізняється Харківська, яка зайняла друге місце в рейтингу після столиці.

“Локомотивом місцевої економіки є машинобудівні підприємства, які виготовляють більш високотехнологічну продукцію, ніж металургійні заводи сходу країни. По суті, Харківщина подає приклад всій Україні: самою лише експлуатацією природних ресурсів багато не доб`єшся”, – зазначається в рейтингу.

До першої п`ятірки регіонів за найкращою якістю життя також увійшли Севастополь, Тернопільська і Львівська області.

Загалом західні регіони, які традиційно вважаються одними з найбідніших, за якістю життя опинилися переважно у верхній частині рейтингу.

Слабо розвинена промисловість у цих областях компенсується доброю екологією і вищими стандартами суспільного життя, орієнтацією на європейську систему цінностей.

А Донецька, Луганська і Дніпропетровська області є найгіршими для життя регіонами України.

У цих областях за підсумками 2010 року зафіксували найнижчий рівень якості життя серед всіх регіонів України.

“Східні області країни хоч і заробляють більше за інших, всупереч поширеній думці, не можуть забезпечити високих стандартів життя місцевого населення. “, – пояснює видання низьке місце в рейтингу східних областей.

У цих регіонах проблеми із злочинністю, найвищий рівень розповсюдження важких захворювань і незадовільна екологія.

Крім того, свій внесок у благополуччя західних областей роблять “заробітчани”, які працюють за кордоном і регулярно пересилають гроші на батьківщину.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *