ОСТАННІ НОВИНИ

ОПОРА пропонує відмовитися від студентів-цільовиків

Львівський портал

|

ОПОРА пропонує відмовитися від практики цільового прийому до вищих навчальних закладів України, оскільки процес видачі цільових направлень для випускників шкіл є незрозумілим та непрозорим. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила координатор спостереження за вступною кампанією у Львівській області Ольга Стрелюк.

Вона зокрема зазначила, що досі не зрозуміло, на підставі чого деяким випускникам із сіл дають цільові направлення від місцевих управлінь освіти, районних чи державних адміністрацій, інших центральних органів влади для здобуття вищої освіти у вузах Львова у сфері, яка є затребуваною на території конкретного населеного пункту.

«Якщо критерії віднесення абітурієнтів до категорії пільговиків зрозумілі та прописані, то те, яким чином видаються для певних випускників цільові направлення – не зрозуміло. Адже крім цільового направлення абітурієнти жодного документу не мають. Чи це пов’язано з відмінними успіхами у школі, досягненнями у конкретній дисципліні, високим посадовим становищем батьків – залишається невідомо. Більше того, ми навіть сумніваємося, що проводяться дослідження скільки випускників-цільовиків пішли працювати у село, принаймні, нам такі не відомі», – сказала О.Стрелюк.

Найбільше цільовиків, за словами координатора спостереження за вступною кампанією у Львівській області, навчатиметься у таких вузах, як Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького (лікувальна справа – 25%, педіатрія – 24%, медико-профілактична справа – 17%), Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького (ветеринарна медицина та технологія виробництва і переробки продукції тваринництва – в межах 10-20%), Національний лісотехнічний університет України (лісове і садово-паркове господарство – приблизно 40%). Також для цільовиків передбачені місця у Львівському національному аграрному університеті (облік і аудит – 30%, менеджмент – 30%, геодезія, картографія і землеустрій – 30%, агрономія – 15%). Львівський державний університет внутрішніх справ готує кадри для МВС виключно за цільовими направленнями. Національний університет «Львівська політехніка» навчатиме цільовиків за напрямком «геодезія та землеустрій» – 7%), а Львівський національний університет імені Івана Франка –  «право» – 8%, «історія» – 10%, та «англійська філологія» – 11%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *