ОСТАННІ НОВИНИ

Янукович готує Україну до подорожчання газу?

Львівський портал

|

Президент Віктор Янукович доручив вжити до кінця 2011 року заходи по запобіганню негативному впливу на економіку України значного росту ціни на російський газ. Відповідне доручення глава держави підписав 22 серпня.

Виконання доручення повинне привести до скорочення споживання природного газу і підвищення рівня енергетичної безпеки держави з метою забезпечити конкурентоспроможність українських товарів на світових ринках.

Зокрема, Янукович дав розпорядження прем`єр-міністрові Миколі Азарову забезпечити до 1 жовтня 2011 року розробку і внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекту про введення обов`язкового обліку зробленої теплової енергії, що транспортується, розподіленої і фактично спожитої.

До 1 листопада 2011 року уряд повинен внести зміни в Державну цільову економічну програму енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з поновлюваних джерел енергії і альтернативних видів палива на 2010-2015 роки і Енергетичну стратегію України до 2030 року по зменшенню об`ємів використання природного газу і збільшення об`ємів використання альтернативних видів палива.

Кабмін повинен також затвердити план заходів по збільшенню питомої ваги вітчизняних рідких і газоподібних вуглеводнів в енергетичному балансі України на 2011-2012 роки.

Крім того, необхідно буде “постійно” проводити заходи, спрямовані на формування в суспільстві свідомого відношення до необхідності економного споживання енергоресурсів, зокрема природного газу.

Також в строк до 1 жовтня 2011 року Клюєву, Бойку прем`єрові Криму і главам міських міськдержадміністрацій Києва і Севастополя забезпечити проведення перевірок готовності суб`єктів господарювання, що використовують природний газ як основний вид палива, до переходу на використання резервних видів палива і за результатами вжити заходи по усуненню виявлених недоліків.

Як відомо, ціна імпортного природного газу, що постачається російським «Газпромом» «Нафтобазу України» у другому кварталі збільшилася до 295,6 доларів за тисячу кубометрів. У третьому кварталі вона виросла до 350 дол. і в четвертому планується 400 дол. за тисячу “кубів.

Нагадаємо, в понеділок, 22 серпня, міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що Україна розраховує за п`ять років знизити обсяг закупівлі газу у російського «Газпрому» до 12 млрд куб м на рік.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *