ОСТАННІ НОВИНИ

На Верецькому перевалі перепоховають вояків Карпатської України

Львівський портал

|

20 серпня 2011 року на Верецькому перевалі, що в Сколівському районі, відбудеться перепоховання останків січовиків Карпатської України, повідомляє прес-служба Львівської облради. В урочистостях візьме участь голова Львівської обласної ради Олег Панькевич. Урочиста церемонія розпочнеться о 12.00.

Від 2008 року комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій “Доля” проводить пошук місць поховань вояків Карпатської Січі на Верецькому перевалі. Перше поховання – могилу із останками 10 січовиків – знайшли у листопаді 2008 року в околицях села Верб`яж Воловецького району Закарпатської області. Як свідчать знайдені під час розкопок матеріали, це були вояки Карпатської Січі – галичани, розстріляні на Верецькому перевалі у березні 1939 р. Їх урочисто перепоховали на цвинтарі, на якому в майбутньому спорудять меморіал захисникам Карпатської України.

У серпні 2011 року пошуковці ексгумували останки ще сімох січовиків, які планується урочисто перепоховати 20 серпня.

Нагадаємо, що 1939 року на Верецькому перевалі угорські та польські прикордонники розстріляли близько 600 полонених січовиків-вихідців з Галичини. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *