ОСТАННІ НОВИНИ

З нового року підприємців штрафуватимуть на 34 тис. грн за нелегального працівника

Львівський портал

|

З початку 2012 року набуде чинності законопроект, яким передбачено штрафи за неоформлених працівників у розмірі 34 000 грн. Про це на прес-конференції про роботу Міського центру зайнятості розповіла заступник начальника Територіальної державної інспекції праці у Львівській області Любов Лєсна.

На 1 липня 2011 року у Львові, за даними Львівського міського центру зайнятості, зареєстровано 4031 безробітних осіб, серед яких 2326 жінок та 2017 молодих людей. Також протягом 2011 року із числа безробітних навчались 1245 осіб.

Найчастіше особи, що хочуть працевлаштуватись, змушені миритися із порушенням своїх прав з боку роботодавця. Так виникають довгострокові випробувальні терміни та стажування.

«Насправді Кодексом Законів «Про працю» передбачено тривалість випробувального терміну і вона не перевищує 1 місяця. Правда, там доволі складний механізм і нам рідко доводиться бачити, щоб ним послуговувалися повною мірою. Будь-які випробувальні терміни на виробництві повинні оплачуватися і неоформленими люди бути не можуть», – пояснив директор міського центру зайнятості Олег Рісний.

Що ж стосується стажування, то для його проходження має укладатись договір між фізичною особою-підприємцем та центром зайнятості, відповідно до якого має бути призначено керівника стажування, який має відповідну кваліфікацію та досвід роботи, а відповідальність за дотримання правил та норм охорони праці, технік безпеки, виробничої санітарії тощо, несе особа-підприємець.

Випробувальний термін та стажування переважно є ініціативою роботодавця, все ж остаточне рішення про роботу на випробувальному терміні залежить, насамперед, від згоди працівника.

В результаті роботи міської комісії з питань детінізації, легалізації зарплатні часто з’ясовуються, що на підприємствах міста є неоформлені працівники. Самі вони пояснюють, що або стажуються, або проходять випробувальний термін.

«Існують легальні механізми проведення стажувань на виробництві. До прикладу, влаштовуються тимчасові оплачувані громадські роботи. З підприємством-працедавцем укладається договір, за яким на тимчасові роботи на місяць-два може прийматися особа без якихось подальших зобов’язань. Разом з тим безробітний може паралельно отримувати допомогу з безробіття крім зарплатні, яку він отримує на цьому підприємстві. Це вигідно і для працівників, і для роботодавця, оскільки дуже часто після таких тимчасових робіт, люди залишаються на постійне місце праці на законній підставі», – додає директор міського центру зайнятості Олег Рісний.

Цього року понад 500 львів’ян взяли участь у тимчасових оплачуваних роботах.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *