ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям рекомендують не купувати дешевий бензин

Львівський портал

|

У разі, якщо на АЗС ціна на бензин марки А-95 нижче на 8-10 коп, ніж на сусідніх заправках, то це означає, що бензин неякісний, вважає заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

“Є поняття відповідного стандарту, є – невідповідного стандарту. Якщо 95 бензин відповідного стандарту, то його можна купити на більшості заправок. Якщо ціна на 95 бензин нижча на 8-10 коп, ніж на сусідніх заправках, то це означає, що це “бодяга”, – сказав він.

Кормі того, Рябцев зазначив, що бензин марки А-95 в Україні відповідає двом стандартам – 2001 року і 2007 року.

“І перший і другий відповідають випущеним стандартам. Але якщо заправити другим, випущеним в 2007 році, то він буде відповідати стандарту Євро-5, у той час як перший, випущений в 2001 році, – стандарту Євро-2. Перший можна купити тільки на окремих заправках, бо в Україні його не випускають. Це не вигідно, і більшість підприємств не в змозі випустити це паливо, вони не мають необхідного набору установок”, – зазначив Рябцев.

За його словами, це паливо, теоретично, можуть випускати три українські заводи: Лисичанський, Кременчуцький і Одеський НПЗ.

“Останній (Одеський НПЗ) стоїть, а першим двом невигідно це робити у зв`язку з великою кількістю витрат і з відсутністю прибутку”, – завив експерт.

Як повідомлялося, за оцінками учасників паливного ринку та експертів, від 20% до 40% усіх нафтопродуктів, що реалізовуються на вітчизняних АЗС, – фальсифікат. Особливо часто неякісне паливо зустрічається на небрендованих станціях.

Нагадаємо, що із грудня 2010 року й до сьогодні ціни на пальне в Україні виросли на 27%. З таким показником росту Україна посіла друге місце в Європі за темпами подорожчання світлих нафтопродуктів.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *